• 2

Naši ratari duguju dve milijarde evra državi! Rešenje se nazire

Intenzivno se radi na rešavanju problema penzijskog i invalidskog osiguranja za naše zemljoradnike, ali će pokrivanje višedecenijskog nagomilanog duga zavisiti i od prihoda samih poljoprivrednih gazdinstava

  • 2

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da Vlada već neko vreme, sa ekspertima iz Svetske banke, radi na rešavanju problema penzijskog i invalidskog osiguranja za poljoprivrednike, a pozitivan ishod se očekuje sledeće godine.

- Prema informacijama ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, imamo prve obrise modela kako bismo to mogli da uradimo, i radeći ovom dinamikom očekujemo da će se to dogoditi u trećem kvartalu 2020. godine - odgovorila je Brnabić na pitanje Arpada Fremonta, a vezano za rešavanje problema penzijskog i invalidskog osiguranja poljoprivrednika.

Ona je navela i da će se raditi na rešavanju decenijskih dugova i pravljenju novog sistema u zavisnosti od prihoda koje ostvaruju poljoprivredna gazdinstva. Trenutni dug je dve milijarde evra, a postoji od 1986. godine. Premijerka Srbije navodi da je aktuelna vlast dosta uradila za poljoprivredu, ali da još ima posla.

- Mi uvodimo red u ovu oblast u kojoj ranije nije bilo nikakvog reda, poljoprivrednici su bili prepušteni sami sebi u neuređenom sistemu - kaže Ana Brnabić i podseća da je prvi put uvedeno pravo na porodiljsko za žene u poljoprivredi, što je, kako ocenjuje, izuzetno važno jer vlast nastoji da poljoprivrednim proizvođačima obezbedi bolje uslove za život.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luka

    27. decembar 2019 | 12:08

    Sve će to pasti na pleća onih koji su za to vreme pošteno radili i privređivali, a kao zahvalnost za to, imaju jadne penzijice koje neće biti mnogo veće od onih koje će poljoprivrednici dobiti.

  • Milorad

    29. decembar 2019 | 08:09

    Ala se ovi frljaju sa milijarde Evra, na totalno propalu poljoprivredu. Da bi se naplatile milijarde, drzava mora sa izvrsiteljima poljoprivrednicima uzeti svu imovinu. Time se nece stvoriti te milijarde, Ali ce se stvoriti veliko posednici, tipa Matijevic, Miskovic.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>