• 0

Povratak selu: Kako je mladi inženjer, budući doktor nauka, razvio biznis s angelikom?

Jovan Lazarević se nakon završenog mastera vratio u rodnu Kujavicu, kako bi sa roditeljima gajio neobičnu i lekovitu biljku

  • 0
biljka andjelika

Foto: Wikipedia/Kat from St Albans

Dok svakodnevno slušamo vesti o praznim selima i napuštenim kućama, ima i onih - i to mladih - koji svoju sadašnjost ili budućnost ne vide nužno u gradu. Poverenje o kvalitetnom životu na selu uliva i priča o Jovanu Lazareviću iz Kujavice kod Šapca, koji se nakon završenih master studija vratio u rodno mesto da piše doktorat i gaji neobičnu biljku - angeliku.

Kujavica danas broji svega 200 stanovnika, a plodnost njene zemlje je i te kako poznata. Ovde se decenijama unazad gajilo povrće, pa je Jovan odlučio da počne sa uzgajanjem lekovite anđelike na površini od pet hektara. Reč je o dvogodišnjoj biljci, posebno lekovitoj za organe za varanje, koja se u Srbiji retko sadi. Kako je to Jovanu i njegovoj porodici pošlo za rukom?

- Angelika generalno nije zahtevna, glavni problem u proizvodnji je zaštita od korova. Što se tiče bolesti i štetočina, nema većih problema. Biljka je dvogodišnja, tako da joj ne smetaju niske temperature, a prema literaturi, može da opstane i na minus 40 stepeni. Iz godine u godinu se trudimo da proširimo proizvodnju, ali svakako da se ne bismo bavili ovim da nema neke računice - kaže Jovan.

Dvedesetčetvorogodišnjaka iz Kujavice ovaj posao definitivno nije slučajno "našao". Po zanimanju je Master inženjer zaštite bilja, a trenutno piše doktorski rad na temu proizvodnje anđelike. - Celog svog života sam u dodiru sa poljoprivredom, odrastao sam na selu. Ništa mi nije strano i tokom vremena sam zavoleo seoski rad. Nije lako, međutim, šta je danas lako, moramo se boriti na svim poljima u životu kako bismo uspeli. Ništa neće pasti sa neba - objašnjava mladi poljoprivrednik koji planira da, uz pomoć državnih subvencija, u 2020. obnovi zastarelu mehanizaciju.

Otac Branko Lazarević kaže da je njegov sin išao putem srca kada je birao budući posao - On je sebe našao u struci, vidim da voli to, volim i ja, ali nije baš isplativo. Fali nam puno radne snage da bi posao bio uspešan, i u bavljenju povrćem i u bavljenju ovom lekovitom biljkom. Ako se angelika gaji kao povrtarska biljka, može da se dobije i evro po biljci - zaključuje on.

(Telegraf Biznis/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>