• 27

Kupite srpski traktor od 60 kW, država daje pola para

85 odsto naših ratara ima traktore koji su do 60 kilovata

 • 27
traktor

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović saopštio je da je raspisan javni poziv za kupovinu traktora snage do 60 kW.

Nedimović je novinarima u Banatskom Karlovcu, gde je obišao gazdinstvo porodice Pavlović, rekao da je reč o traktorima koji su sklopljeni u Srbiji, kao i da država daje pola novca za njihovu kupovinu.

On je naveo da će konkurs biti otvoren do kraja maja.

- Mislim da je to dobra mera koja će pomoći srpskim poljoprivrednicima, s obzirom da 85 odsto njih ima traktore koji su do 60 kilovata - naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, to je važno i za srpsku industriju jer se traktori ne uvoze, već se koriste resursi koji su sklopljeni u Srbiji.

Osim konkursa za kupovinu traktora, Nedimović je najavio da će ove godine biti objavljeni i svi konkursi koji su bili aktuelni i prethodne godine, a koje finansira država, kao i konkursi u okviru IPARD programa među kojima će novi biti za finansiranje ruralnog turizma.

Ministar je kazao da je samo iz državnog budžeta za subvencionisanje poljoprivrednika ove godine izdvojeno oko 40 milijardi dinara. Izrazio je nadu da će se u 2020. godini nastaviti istim koracima kao i 2018. i 2019. u kojima je BDP zemlje išao napred sa aspekta poljoprivrede.

Podsetio je da je nedavno završen konkurs za grantove za mlade poljoprivredne proizvođače do 40 godina.

Objasnio je da su mladi dobijali 15.000 evra za uspostavljanje svoje poljoprivredne proizvodnje, što je, kaže, bilo sasvim dovoljno da zasade trešnje, uvedu navodnjavanje ili kupe junice da započnu biznis...

Ministar je danas u Banatskom Karlovcu obišao gazdinstvo porodice Pavlović u kojem su se okupili i drugi poljoprivredni proizvođači tog kraja, koje je ministar informisao o novim merama i subvencijama na koje ove godine mogu da računaju, ali i čuo sa kojim problemima se oni suočavaju.

- Mi u poljoprivredi nemamo vremena da praznujemo, već da obavestimo ljude kakve su im subvencije na raspolaganju i šta mogu da očekuju. Oni se polako pripremaju za prolećnu setvu i sagledavaju kakvo će biti tržište u 2020. godine - rekao je ministar.

Obavestio je poljoprivrednike južnog Banata da će se u narednih nekoliko godina u taj kraj najviše novca sliti za navodnjavanje zemlje jer je trenutno tu, kaže, najgora situacija. On je podsetio da je planom "Srbija 2025" predviđeno 86 miliona evra za sisteme za navodnjavanje.

Vlasnik gazdinstva koje je ministar obišao, Slobodan Pavlović kaže da je njegov sin konkurisao za subvencije za kupovinu kultivatora koji će država finansirati 85 odsto.

Ističe da im subvencije znače i nada se da će subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju biti veće, kao što je i najavljeno. Slobodanov sin završio je Poljoprivrednu školu u Vršcu, ima 19 godina i odlučio je da ostane u selu i obrađuje zemlju.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Milorad

  Nekad za tri bika mogao si da kupis traktor, sada ti treba citava farma bikova.

  4
  0

  Podelite komentar

 • He

  A jel ima i motokultivator te subvencije? Ja bi radije freuzu da udjarim! Jeftineje!

  5
  2

  Podelite komentar

 • Gogi

  Kasne subvencije g.ministre.Za stočarstvo još nismo za prošlu godinu primili!Traktori koje nudite,su lošeg kvaliteta,a veoma skupi.Mlade danas u većini slučajeva ne zanima poljoprivreda,jer ste je vi urušili!To je bačeni novac!Nikada u Srbiji novac nisu dobili oni koji nešto ozbiljno rade!Seljaci su i dalje za vas zadnja rupa na svirali!

  17
  1

  Podelite komentar

Google preporuke