• 0

Mogu li "zeleni stubovi" da pročiste vazduh? London lansirao ekološko drveće

Ovaj izum bi trebalo da značajno smanji stepen toksina u vazduhu, odobren je od strane ekologa, i ima kapacitet prečišćavanja koji zamenjuje 275 pravih stabala

  • 0
Nju Delhi zagađenje vazduha Foto: Tanjug/AP

Ekološka svest se sve više širi, pa tako posle norveških planova o kojima smo pisali, i specijalnog izuma koji plastiku pretvara u bio dizel, iz Londona stižu nove ohrabrujuće vesti - napravljeno je ekološko drveće od mahovine, koje bi trebalo da ima značajne učinke u borbi protiv zagađenja u gradu, piše Dejli Mejl.

Postavljeni zeleni stubovi imaju kapacitet prečišćavanja kao i 275 pravih stabala. Reč je o najnovijoj tehnologiji sa biotehničkim filterima, koja koristi biljke i mahovinu za eliminisanje toksina i zagađenosti iz vazduha. Mahovine različite strukture mogu ukloniti razne zagadivače, istovremeno stvarajući kiseonik. Slični mehanizmi za prečišćavanje ranije su korišćeni i u drugim gradovima, poput Berlina i Hong Konga.

Stubovi su postavljeni na više ključnih lokacija u engleskoj prestonici: u okrugu Valtam Forest, gde je prošle godine u aprilu zagađenje vazduha bilo na nivou vanredne situacije, zatim na autobuskoj stanici pored stanice Lejtonston, pored koje prolazi put A12 i zbog kojeg je u tom delu nivo azot dioksida najviši, a treći zeleni stub nalazi se na raskrsnici sa velikim prometom saobraćaja - izmedu Lejtonston rouda i Kan hal rouda.

Važno je napomenuti da su ceo projekat dobro proučili ekolozi, kao i da ovakvo drveće sadrži rezervoar za vodu, sisteme za navodnjavanje i senzore za nadgledanje rasta biljaka. Radi se o održivom sistemu koji se napaja kombinacijom ugrađenih solarnih panela i unutrašnjih baterija.

Prema podacima iz 2019, samo u kvartu Valtam Forest svake godine prerano umre oko 270 osoba zbog lošeg kvaliteta vazduha. Beograd je juče bio među najzagađenijim gradovima, a merenja su pokazala da je u 1 sat ujutru, pretprošle noći, stepen zagađenja bio najviši od početka decembra prošle godine.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>