• 0
 ≫ 

Afrička svinjska kuga preti Evropi: Nemačka podigla ograde na granici s Poljskom

 ≫ 

Mada ovo oboljenje nije opasno po ljude, redovno se uvodi zabrana uvoza svinjskog mesa iz regiona u kojima se otkrije

  • 0
Divlja svinja

Foto: RINA.rs

U Poljskoj je u decembru zabeleženo 55 slučajeva afričke svinjske kuge kod divljih svinja u blizini granice sa Nemačkom, saopšitla je danas Svetska organizacija za zdravlje životinja.

Prema izveštaju objavljenom na veb stranici Organizacije, bolest koja je desetkovala svinjski fond Kine, najvećeg svetskog proizvođača ovog mesa, sada je otkrivena u jednom selu udaljenom manje od 30 kilometara od Nemačke, koja je najveći izvoznik svinjetine u Evropskoj uniji, prenosi Rojters.

U Nemačkoj strahuju da bi njihov izvoz svinjskog mesa u Kinu i druge azijske zemlje mogao da bude ugrožen, pa su vlasti u nemačkim saveznim državama koje se graniče s Poljskom podigle ograde, u nastojanju da spreče kretanje divljih svinja po njihovoj teritoriji. Država Brandenburg je postavila ogradu visoku 90 cm, sličnu onoj koja se koristi za ograđivanje obora, i ublažila ograničenja za lovce kako bi omogućila veći lov na divlje svinje, saopštilo je državno ministarstvo poljoprivrede.

Država Saksonija je saopštila da će ove nedelje postaviti 4,5 km električne ograde u području visokog rizika blizu granice sa Poljskom. Zemlje u kojima se detektuje izbijanje zaraze od neke opake bolesti kod životinja, kao što su afrička svinjska kuga ili visokopatogeni ptičji grip, dužne su da na to odmah upozore Svetsku organizaciju za zdravlje životinja, i da podnose redovne izveštaje o praćenju bolesti.

Mada afrička svinjaska kuga nije opasna za ljude, ali je smrtonosna za divlje i domaće svinje, redovno se uvodi zabrana uvoza svinjskog mesa iz regiona u kojima se otkrije to oboljenje.

Srbija bi uskoro trebalo da završi ispitivanje i tokom 2020. da proglasi da smo zemlja "slobodna od afričke kuge".

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>