• 0

Pekari pogrešili?! Sada tvrde da je hleb u Srbiji najjeftiniji u Evropi

Predstavnik Unije pekara Srbije sada demantuje vest u uvozu hleba, naglašavajući da je mislio na tost, a ne na običan beli hleb

  • 0
Hleb, tost, pare

Foto-montaža: Pixabay

- Hleb i pekarski proizvodi nalaze se pod istom šifrom, te je iz tog razloga u javnosti proisteklo da Srbija uvozi dosta hleba, međutim, to nije tako, jer od ukupnog uvoza, hleb ne iznosi ni 10 odsto - rekao je za Tanjug predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica.

Objasnio je i da se ne uvozi osnovni beli hleb, već specijalne vrste tostova koji se u Srbiji ne proizvode, kao i zamrznuto lisnato testo i određene vrste kroasana. Prema njegovim rečima, tim proizvodima se snabdevaju hoteli i trgovinski lanci, a dva najveća trgovinska lanca u Srbiji jesu korisnici oko 90 odsto od ukupnog uvoza pekarskih proizvoda.

Na pitanje zašto se uvoze ti proizvodi ako je Srbija dovoljno bogata pšenicom, Pralica objašnjava da su domaće pekarske industrije uglavnom bazirane na proizvodnji hleba i da nemaju skupe proizvodne linije za proizvodnju tih vrsta proizvoda. Potvrđuje i da je prošle godine u odnosu na 2018. - udvostručen uvoz posebne vrste hleba i pekarskih proizvoda, a najviše se uvozilo iz Španije i Francuske.

- Ranije nije bilo potrebe za takvim linijama u Srbiji, međutim, u poslednjih 10 godina otvoren je veliki broj hotela, transformisala su se i preduzeća koja u svom sastavu imaju supermarkete i javila se potreba za proizvodima koji se ne proizvode u Srbiji, a koje oni sada uvoze - kaže Pralica.

Hleb, beli hleb

Foto: Shutterstock

On dodaje da je jedini način, da se kod nas smanji uvoz pekarskih proizvoda, investiranje u iznosu od oko milion evra u instalaciju proizvodnih linija za tu vrstu peciva. Investitor treba da osvoji tržište i ubedi one koji se sada snabdevaju iz izvoza da kupuju od njih.

Pralica kaže za Tanjug da uvoz tosta i drugih pekarskih proizvoda, ipak, nije ugrozio rad malih pekara i da nema problema u njihovoj proizvodnji i snabdevanju. - Jedemo izuzetno dobar hleb i kada govorimo o osnovnom hlebu, a to je beli hleb do 500 grama, on je odličnog kvaliteta, i dalje smo najjeftiniji u celoj Evropi - zaključuje on i ističe da taj hleb u BiH košta 72 dinara, dok je kod nas od 35 do 40 dinara.

Oglasio se i načelnik Odeljenja za trgovinu i razvoj konkurencije pri Ministarstvu trgovine, Željko Rakić, koji ocenjuje da je reakcija na "Srbija uvozi hleb" - preterana. - Da objasnimo, Srbija ne uvozi hleb. To su neke specijalne vrste hleba, obično skupe vrste, koje su manje tražene i oni se uvoze u našu zemlju u smrznutom obliku - kaže on.

Rakić smatra da je za proizvođače smrznutih proizvoda iz Srbije velika šansa ako bi te vrste hleba i pekarskih proizvoda proizvodili, jer je, dodaje, i trgovinskim lancima jeftinije da se snabdevaju na domaćem tržištu nego da uvoze iz Nemačke ili Rumunije.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>