• 0

Gorka vest za ljubitelje čokolade: Kakao poskupljuje, a najviše će trpeti potrošači

Tona kakao zrna se na tržištu trenutno prodaje za 2,500 dolara

  • 0
čokolada

Foto: Pixabay

Prema pisanju Jutarnjeg lista, a na osnovu nedavne objave o mogućem udruživanju dva najveća proizvođača kakaoa na svetu, mnogima omiljena poslastica - čokolada, mogla bi da poskupi. Naime, Gana i Obala Slonovače, koje proizvode gotovo dve trećine ukupne količine kakaoa, već duže vreme pregovaraju o stvaranju jedinstvenog udruženja COPEC (Cocoa Producing Countries).

Vlasti ove dve zapadnoafričke zemlje smatraju da bi udruženje pomoglo povećanju cene kakaoa, a samim tim bi se povećala i zarada od uzgoja i izvoza. Kako prenosi tportal, ova vredna sirovina potiče iz malih porodičnih gazdinstava, koji formiraju početne cene. Ta zrna otkupljuju preprodavci koji ih prodaju vlastima na veliko, a one ih dalje plasiraju globalnim preprodavcima. Dakle, proces je kompleksan.

Tona kakao zrna se trenutno na tržištu prodaje po ceni od oko 2,500 dolara, dok se vrednost svetske prodaje čokolade procenjuje na više od 100 milijardi dolara. Od toga, Gana i Obala Slonovače uspeju da zarade 4 milijarde godišnje. Kako bi uzgajivači imali bolju zaradu, posebno što je većina na ivici siromaštva, vlasti ove dve države odlučile su da od oktobra - kada počinje nova sezona uzgoja, na trenutnu tržišnu cenu naplaćuju dodatnu premiju od 400 dolara.

To konkretno znači da će kakao zrno poskupeti za oko 15 odsto.

Branje kakaa, deca beru kakao

Foto: Profimedia/Corbis VII

Prošlog leta, Gana i Obala Slonovače imale su pregovore sa predstavnicima konditorske industrije, sa zahtevom da minimalna tržišna cena za tonu kakaoa bude 2,600 dolara, ali je taj predlog odbijen. Njihovo obrazloženje je bila da bi ova izmena napravila pometnju i dovela do netransparentnosti. Dodatna premija, činila im se kao bolja opcija.

Novu premiju podržali su i vodeći proizvođači slatkiša, kao i najveći švajcarski prerađivač kakaoa. Ipak, bez obzira na pružanje podrške planiranom udruženju, oni smatraju da će se ovo poskupljenje najviše odraziti na potrošače, što je potvrdio i "Barry Callebaut" koji navodi da "sa većinom svojih kupaca ima ugovore koji se temelje na tržišnoj ceni uz dodatak marže, te da će se baš zbog toga novi troškovi jednostavno prebaciti na konditore i potrošače".

Zanimljivo je da je za drevne Maje kakao predstavljao valutu vredniju od zlatne prašine, ali je njegov uzgoj bio ograničen, tako da vrednost nije nikada opadala.

(VIDEO) Pogledajte kako nastaje najskuplja čokolada:

 

(Telegraf Biznis/Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>