• 3
 ≫ 

Opasan virus preti našem paradajzu, preduzete mere, uvoz strogo kontrolisan

 ≫ 

Zabranjuje se unos zaraženih sadnica i semena, a sve pošiljke ovog bilja za sadnju podležu posebnom fitosanitarnom pregledu

  • 3

Fitosanitarni inspektori na graničnim prelazima od 25. januara posebno moraju da obrate pažnju i pregledaju uvoz sadnica i semena paradajza i paprike, kako bi se sprečilo da u Srbiju uđe virus "smeđe naboranosti ploda paradajza" (ToBRFV), navodi se u Naredbi koju je potpisao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Naredbom se nalaže sprovođenje posebnih fitosanitarnih pregleda, kao i mera koje moraju da se preduzmu kako bi se sprečilo unošenje, širenje i suzbijanje tog štetnog organizma. Naredba stupa na snagu 25. januara i važi do 31. marta 2022. godine, navodi se u Službenom glasniku.

Potpisao je Nedimović, a prema načelima Naredbe - zabranjuje se unos zaraženih sadnica i semena, a prilikom uvoza u Srbiju, sve pošiljke ovog bilja za sadnju podležu posebnom fitosanitarnom pregledu i mora ih pratiti fitosanitarni sertifikat.

Ovaj "smeđi" virus koji napada paradajz i papriku, a neka istraživanja pokazuju da se pojavio i na plavom patlidžanu, kako piše Američka asocijacija za trgovinu semenom, prvi put je otkriven u Izraelu 2014, a potom i u Jordanu, godinu dana kasnije. Epidemija se proširila na Meksiko, Italiju, Tursku, Kinu, Veliku Britaniju i druge zemlje, a od novembra 2019, Komisija Evropske unije uspostavila je hitne mere.

U Nemačkoj i Kaliforniji otkriveni su na nekoliko izolovanih mesta tokom 2018. godine u staklenicima u kojima se gajio paradajz, a 2019. zahvatio je Grčku, Holandiju, Španiju, Tursku. Virus nije opasan za ljude, ali može, kako kažu, da izazove 30-70 odsto gubitka prinosa paradajza. Osim što se manifestuje kroz mrlje, plodovi mogu biti deformisani i nepravilno sazrevaju.

U slučaju pojave ovog štetnog organizma na mestu proizvodnje bilja za sadnju, sve biljke moraju da se spale, a kako se virus prenosi i kontaktom, nužno je korišćenje jednokratne opreme, poput rukavica, kao i dezinfekcija opreme, pribora i alata...

Video: Najskuplja papričica na svetu: Početna cena po kilogramu 23.000 evra

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • W

    26. januar 2020 | 10:24

    Ako su ovi plastikaneri naš paradajiz, onda napred virus:)

  • Buda

    26. januar 2020 | 12:05

    Otvara se put za uvoz iz Albanije.

  • Viki

    26. januar 2020 | 12:30

    Virus opstaje samo u krvi. Ovo je smo pokusaj da se sabotira kupovina paradaiza.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>