• 1

Model srpskog zadrugarstva uskoro i u Republici Srpskoj

Zajednička rešenost u spasavanju sela Republike Srbije i Republike Srpske ozbiljno pitanje koje zahteva neodložne mere i dogovoreno je zajedničko delovanje po programu koji će predložiti Nacionalni tim za preporod sela Srbije

  • 1

„Zadrugarstvo ne poznaje granice“ rekao je ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj, Milan Krkobabić, koji se danas u Palati Srbija sastao sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem, gde su razgovarali na temu saradnje u oblasti zadrugarstva, aktuelnih projekata dveju zemalja i strategija za naredni period koje bi obuhvatale poboljšanje uslova života u selima.

Ocenjeno da je postojeći model zadrugarstva koji je u Republici Srbiji zaživeo, a koncipiran u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, nešto što je prihvatljivo i u Republici Srpskoj i da bi mogao biti primenjen, uz uvažavanje specifičnosti te sredine.

- Nadamo se da ćemo u drugoj polovini godine krenuti u realizaciju ovog uspešnog modela obnove zadrugarstva i u Republici Srpskoj i finansijski pomoći određen broj poljoprivrednih zadruga na tim prostorima, izjavio je Krkobabić.

SRBIJA FUTOG

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Zajednička rešenost u spasavanju sela Republike Srbije i Republike Srpske ozbiljno pitanje koje zahteva neodložne mere i dogovoreno je zajedničko delovanje po programu koji će predložiti Nacionalni tim za preporod sela Srbije, a čiji je nosilac takođe Srpska akademija nauka i umetnosti, rekao je ministar Krkobabić.

- Jasno je da mali ne mogu sami. U Srbiji se vidi pomak zahvaljujući primenjenim merama u zadrugarstvu, a i sami smo uvereni da zadrugarstvo predstavlja najbolji model opstanka ljudi na selu, izjavio je ministar poljoprivrede Pašalić i dodao: - Veoma sam zadovoljan saradnjom sa intitucijama Republike Srbije i smatram da treba da nastupamo sa što više zajedničkih manifestacija i naučno-stručnih skupova, kako bismo edukovali stanovništvo i pomogli im u onome što ne mogu sami.

Milan Krkobabić

Foto: Risto Kostov

U sastanku su učetsvovali i Dragan Škorić predsednik Akademijskog odbora za selo SANU, Darko Božić, državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Rajko Kulaga, predsednik zadružnog saveza Republike Srpske i Nikola Mihailović, predsednik zadružnog saveza Srbije.

Telegraf.rs

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke