• 1

Jedinstvena aplikacija za sve sezonske radnike, a posebne pogodnosti čekaju berače

Ministar poljoprivrede je naveo da je ovim putem do sada prijavljeno 26.998 lica, oko 900.000 radnih dana i 319 poslodavaca

  • 1

Srbija ima jedinstvenu aplikaciju za prijavu sezonskih radnika u poljoprivredi koju će, kao gotovo rešenje sa već potvrđenim rezultatima, ponuditi drugim državama kroz proces "mini Šengena", kaže Branislav Nedimović.

Na skupu "Digitalna saradnja: transformacija vlada", Nedimović je rekao da elektronsko rešenje za prijavu sezonskih radnika niko drugi nema i da je ono srušilo sve birokratske barijere.

Naglasio je da ranije, recimo, berači nisu imali nikakva prava, ni PIO ni zdravstveno osiguranje, a da sada, uz pomoć aplikacije, odmah po prijavi radnika softver sve uradi sam i evidentira radnika za penizisjko-invalidsko osiguranje, za staž osiguranja, evidentira ga u bazi zdravstvenog osiguranja, osiguranja u slučaju nezaposlenosti, kao i za poreze.

Ministar poljoprivrede je naveo da je ovako do sada prijavljeno 26.998 lica, gotovo 900.000 radnih dana, 319 poslodavaca, a aplikaciju koristi i 99 poljoprivrednih gazdinastava onda kada angažuju sezonce.

Cilj je da se u Srbiji uspostavi ePoljoprvreda, što bi trebalo da promeni pristup agraru. Nedimović je, kao dobar primer, pomenuo i potpunu digitalizaciju svih informacija vezanih za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. To je, kaže, bila tabu tema, pominjalo se da imamo 800, 300, 500 hiljada hektara, a to, dodaje, uopšte nije tema, jer je evidentirana svaka parcela i zna se šta se na svakoj dešava.

Naveo je i da su te informacije dostupne svakom građaninu ili poljoprivredniku u svakom trenutku, pa čak i informacije o tome po kojoj ceni je koja parcela izdata. Novi projekat će podrazumevati transformaciju čitave srpske poljoprivrede, a to je takozvani eAgrar, registracija svakog gazdinstva elektronskim putem. Prijava za subvencije takođe će biti elektronska.

Dodao je da će i prijava za subvencije takođe biti elektronska, te primetio da postoji bar 40 odsto upisanih vlasnika poljoprivrednog zemljišta koji nisu ni videli parcelu, a mogu da dobiju subvencije.

Video: Presedan: Država planira da pokloni zemlju mladim poljoprivrednicima

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>