• 0

Berača nema dovoljno pa je kupio tresač za višnje, drugi ulažu u traktore. Ovo je način

Poljoprivrednicima je upućeno 5 poziva, a oni se odnose na traktore, skladišta, plastenike, farme i voćnjake...

  • 0
traktor

Foto: Pixabay

Poljoprivrednicima u Srbiji ove godine je na raspolaganju gotovo 58 miliona evra iz IPARD fondova, a mogu da konkurišu za nove traktore, skladišta, plastenike, farme i voćnjake.

Očekuje se da će proizvođači sve više konkurisati za sredstva koja će ulagati u preradu svojih proizvoda - rekao je za ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

IPARD fondovi su zajednička sredstva Evropske unije i sredstava iz budžeta Republike Srbije u iznosu od 225 miliona evra za programske cikluse od četiri godine, objasnio je Nedimović.

- Važno je reći da smo mi sedam, osam godina pričali o tom programu, a 2017. smo dobili akreditaciju i stavili u fokus korišćenje tih sredstava. Već smo imali oko 7 poziva i 70 odsto sredstava je usmereno na poljoprivredne proizvođače - kaže Nedimović.

- Najveće interesovanje je ubedljivo bilo za traktore, ali ja očekujem da će sve više interesovanja biti za preradu - rekao je ministar poljoprivrede, i dodao da Srbiju ove godine očekuje pet poziva i oko 58 miliona evra sredstava.

Traktor, dinari

Foto: Telegraf

Ljudi dobijaju iz ovih fondova 65 odsto bespovratnih sredstava, a njihovo je da ulože ostalih 35 odsto sredstava bez obzira da li je reč o traktoru ili nekoj drugoj mehnizaciji.

- Primera radi, jedan čovek je kupio tresač za višnje čime je uštedeo znatna sredstva koja bi inače uložio u berače kojih nema dovoljno, a sam tim su i skupi. Sav smisao IPARD fondova je da se pojeftini poljoprivredna proizvodnja, kako bi veći profit ostajao proizvođačima - istakao je Nedimović.

Jedan poziv je već u toku i vezan je za preradu pre svega voća, povrća, mesa i mleka, koji traje do kraja februara. Ove godine biće i jedan poziv koji do sada nismo imali, a odnosi se na ruralni turizam koji će biti aktuelan u aprilu i za koji će biti opredeljeno oko 10 miliona evra - kaže ministar.

Dodaje da je to za one koji se bave poljoprivredom, a žele da svoju hranu, vino i rakiju plasiraju turistima.

Video: Akcija vađenja traktora iz Toplice

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>