• 27
 ≫ 

Darko (22) je savršen seoski domaćin: Ne ide po kafanama, već se oženio, a štala mu je puna stoke

 ≫ 

- Oduvek sam sanjao da živim na selu i budem "svoj na svome", kako to moji stariji meštani kažu, znajući, pri tom, da sam jedan od retkih koji selo hvali i u selu živi - kaže Darko Plavšić

  • 27
Darko Plavšić, Kraljevo, selo Samailo

Foto: RINA

Statistika govori da nosioci poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji imaju u proseku 61 godinu, a kako sada stoje stvari, seoski domaćini iz godine u godinu biće sve stariji. Mlađi se još uvek nerado odlučuju za život na selu, posebno za ženidbu, što ne vodi na dobro, reći će mnogi.

Dvadesetdvogodišnji Darko Plavšić iz Samaila kod Kraljeva, za razliku od mnogih generacijskih drugova, ali i onih puno starijih, od malih nogu je sanjao drugačije snove praveći planove za ostanak na svojoj dedovini i očevini. Vredni samailski domaćin sa suprugom Draganom u porodičnom domaćinstvu gaji 46 muznih krava, teladi i junadi i obrađuje oko 20 hektara plodne moravske zemlje. Usput kuje planove za budućnost.

Svoj na svome

 

- Oduvek sam sanjao da živim na selu i budem "svoj na svome", kako to moji stariji meštani kažu, znajući, pri tom, da sam jedan od retkih koji selo hvali i u selu živi. Mlad sam se oženio, imam divnu suprugu, koju da sam preko sveta tražio, ne bih bolju našao. Lepo se slažemo i sve svoje planove vezujemo za naša Samaila. Daće bog da kuću i decom napunimo - priča Darko.

Supruga Dragana takođe voli selo. Tvrdi da na selu može lepo da se živi ako si vredan i uporan, a ovaj mladi bračni par to zaista jeste.

- Mi smo najveća podrška jedno drugom, pravimo zajedničke planove, pomažemo se i hrabrimo. Imamo iste želje i ciljeve i što se tiče porodice, a i celog našeg domaćinstva. Ljubav, poverenje i razumevanje koje gajimo od našeg prvog susreta su najveći motiv da istrajemo u našim namerama i željama - kazuje Dragana.

Darko Plavšić, Kraljevo, selo Samailo

Darko Plavšić, Foto: RINA

Vredan do mila Boga

 

Čim je završio Srednju poljoprivrednu školu u Kraljevu Darko je napunio štalu stokom. Nije želeo na fakultet, već odmah na njivu i štalu.

- Vredan je do mila boga, nije što je moj. Hteo je trideset krava u štali, pa četrdeset, sad mu je želja da ih ima pedeset. Trenutno predaje svakog dana oko 350 litara mleka i veli da želi više. Podržavamo ga u tome i pomagaćemo ga koliko možemo. Zaslužuje - kaže ponosna baba Slobodanka.

U težim poslovima na njivi, livadi, u štali, Darku najviše pomaže deda Dragoslav. Punog srca ističe da je unuk bolji od njega, što mu je i bila davnašnja želja.

Darko Plavšić, Kraljevo, selo Samailo

Darko i Dragana u štali, Foto: RINA

Ko da ga ne voli, kad je takav

 

- Ko da ga ne voli i ne poštuje kad je takav, pun volje da napreduje i stvara. Zato sam mu s velikom radošću prepustio domaćinstvo da on njime gazduje kako misli da je najbolje. Ne pije, ne puši, ne dangubi po kafanama, ali voli društvo i vole ga i stariji i mlađi. Imamo i ovu divnu snajkicu, bog je video i Darka i našu kuću, samo da nam je živa i zdrava i podari nam punu kuću unučadi - zadovoljno govori deda Dragoslav.

Kod Plavšića red se zna, kao kod pravih srpskih domaćina. Svi dogovori tri generacije obično se postižu uveče za trpezom za kojom su svi, a sledećeg jutra posle zajedničke kafe svako ide na svoj posao. Tako kuća i napreduje.

Video: Lazar je odlučio da napusti grad i napravi najdivnije etno selo

(Telegraf.rs / RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>