• 5

Kada bismo poklali sve svinje, svako od nas dobio bi manje od polovine: Ovo je stočni fond Srbije

Broj svinja je porastao, ali i dalje je ispod desetogodišnjeg proseka

  • 5

Kada bismo sutra zaklali sve svinje u Srbiji i podelili ih građanima, svako od nas mogao bi da pojede oko polovine jedne svinje. Tačnije 42 posto. Stočni fond u Srbiji broji skoro 2,9 miliona ovih slasnih životinja, koje "stradaju" obično uoči većih praznika.

Najviše svinja, inače, gaji se u Vojvodini, gde ih ima oko 1,2 miliona.

Stočni fond

Printskrin: RZS

Ovi podaci o stočnom fondu objavljeni na sajtu Republičkog zavoda za statistiku, a odnose se na 1. decembar 2019. godine. U odnosu na 2018. godinu svinja ima čak 4,3 posto više u Srbiji, dok raste i broj goveda (2,3 posto više). Opao je broj ovaca (za 4,1 posto), koza (2,4 posto) i živine (2,8 posto).

Ipak, kada su pitanju svinje, njihov broj ipak je manji od desetogodišnjeg proseka (2009-2018) i treba naglasiti da su one potencijalno ugrožene nakon pojave afričke svinjske kuge.

Logično, u srpskim selima najviše ima živine, čak 15 miliona i 780 hiljada, što znači da bi svako od nas mogao u proseku da pojede više od dva komada pernatih životinja. Čak 6,7 miliona gaji se u reonu Šumadije i zapadne Srbije.

Svinja, svinje, prasetina, prase

Foto: A. Nalbantjan

Najmanje se čuvaju koze, pa u celoj Srbiji na 36 ljudi dođe svega jedna. U celoj Srbiji ima ih 191.280. Ovaca ima znatno više, čak 1,64 miliona, a goveda ima nešto više od 898 hiljada.

Video: Jedan dan u životu gorštačkog govečeta koje ima skoro 60 hiljada pratilaca na Instagramu

(M. B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mama

    Losa vjest, Danci imaju troduplo vise svinjaod ljudi

  • Žare

    Ne bojim se toga ima bre kod nas svinja i svinja,stočni fond iz godinu u godinu se povećava,pa se bojim da nećemo moći da izvozimo.

  • .

    Ne razmnozavajte zivotinje za potrebe alavih ljudi...!Sloboda svima...!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke