• 0

Za najbolju goveđu pršutu iz Mačkata zaslužna je tradicija

Umeće prenosimo s kolena na koleno. Razvio sam posao, imam novu klanicu i sušaru, robu prodajem na Zlatiboru, Tari, Divčibarama - kaže ovogodišnji pobednik na "Pršutijadi 2020"

  • 0

Od 14. do 16. februara u selu Mačkat je tradicionalna održana 20. po redu "Pršutijada" - pravi raj za sve ljubitelje dobre, domaće pršute. Preduslov za to su kvalitetno meso, dobro bukovo drvo za sušenje, tradicija i autentičan zlatiborski vazduh, smatraju meštani.

Svoje iskustvo u pravljenju domaće pršute podelio je Mitar Marić (39), proizvođač suvomesnatih proizvoda iz ovog podzlatiborskog kraja, a o tome piše list PolitikaNjegova goveđa pršuta, vodeći proizvod za mesarsko „majstorsko pismo”, proglašena je najboljom na ovom jubilarnom sajmu, na kojem je učestvovao 21 proizvođač. Kontrolu kvaliteta i ocenu izloženih proizvoda obavljao je „Jugoinspekt”.

Mariću je ovo prvenac za goveđu pršutu na „Pršutijadi”, a prošle godine pobedu odneo sa svinjskom pršutom i ovčijom steljom, što dokazuje da ovaj preduzetnik i te kako ozbiljno shvata i obavlja svoj posao.

- U porodici sam 4. generacija koja se bavi ovom proizvodnjom, umeće prenosimo s kolena na koleno. Razvio sam posao, imam novu klanicu i sušaru, robu prodajem na Zlatiboru, Tari, Divčibarama. Želja mi je i da dve moje ćerke, koje su sada male, nastave ovaj porodični posao jednog dana - kaže on.

Mada među učesnicima ima proizvođača iz više okolnih sela, stanovnici Mačkata su, sudeći po stavu ocenjivača, pokazali da nemaju konkurenciju. Pored Marića, i ostali ovogodišnji pobednici su baš iz ovog sela: najbolju svinjsku pršutu izložio je Radomir Šopalović, slaninu Dragoljub Šopalović, domaću kobasicu Ružica Stojanović, a ovčiju stelju Dušan Stojanović.

Posebna zahvalnica pripala je Obradu Šopaloviću za zasluge u osnivanju ove manifestacije pre dve decenije.

"Pršutijadu 2020" otvorio je predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, zahvalivši proizvođačima što čuvaju tradicionalnu proizvodnju, uz nadu da će uskoro doći dan kada će biti zaštićeno njeno geografsko poreklo, a proizvodi brendirani, zarad udruženog izlaska malih proizvođača na strano tržište.

I na ovoj "Pršutijadi", pod sajamskom šatrom u crkvenoj porti, bilo je mnoštvo posetilaca koji probaju, razgledaju i kupuju mesne proizvode sa krcatih tezgi. Kilogram goveđe pršute tokom sajma se prodaje za 1,800 dinara, svinjska košta 1,500, slanina je 900, a kobasica 800 dinara.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>