• 0
 ≫ 

Čokolada više nikada neće biti ista, ovo je proizvod koji menja jednu epohu: Kakao je više od mahune

 ≫ 

Definitivno nova era za omiljeni slatkiš

  • 0
kakao Foto: Pixabay

Odavno je nastalo upozorenje da bi uskoro površine pod kakaom mogle da se smanje ili nestanu što bi uticalo na nestašicu čokolade, ili bar vrtoglavi rast njene cene.

Zbog toga se traže alternative pa su neki već umesto zrna kakaa počeli da upotrebljavaju celu biljku. Oni koji su probali tako napravljenu čokoladu, kažu da je ukusna i da je to definitivno nova era za omiljeni slatkiš.

Tokom poslednjih 100 godina, proces stvaranja čokolade vršio se na isti način: zrele mahune drveta kakaa sakupljane su i otvarane. Unutur svake mahune bile su slatke, bele graške sa hranljivom pulpom.

Seme se odvoji od pulpe, fermentira, osuši i pošalje na preradu pre nego što se transformiše u dragocenu čokoladu. Kaša, koja čini otprilike 70% težine mahuna, obično se bacala.

Ali upravo se to menja. Proizvođač čokolade Barry Callebaut počeo je da "izvlači" čokoladu iz cele biljke i koristi kašu. Kaže da nova verzija sadrži 90% više vlakana, 25% više proteina i 40% manje šećera od popularnih tamnih i mlečnih čokolada.

Prvo izdanje tamne čokolade dobiće kuvari i poslastičari u SAD-u, Latinskoj Americi, Evropi i Aziji. Kompanija planira da izbaci i mlečnu čokoladu.

Ukoliko se pokaže kao uspešan, projekat bi mogao da doprinese industriji sa 24, 5 milijarde dolara. Osim čokolade, kompanija lansira i smuti, kuglice i još neke proizvode od kakao voćne kaše.

Video: Čokolada od koje „boli glava“ koliko je dobra, ali i novčanik

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>