• 8
 ≫ 

Sulude cifre za koje idu naši voćnjaci i vinogradi: Od 74 evra do čak milion!

 ≫ 

Gotovo domaćinstvo u pojedinim krajevima košta svega par hiljada evra, a za cifru od 10.000 evra – možete da dobijete hektare voćnjaka ili vinograda.

  • 8
vinograd

Foto: Pixabay

Poljoprivreda je strateški sektor Srbije, često kažu zvaničnici. Čuje i da se prave strategije kako bi se mladi zadržali na selu. Oni koji bi želeli da se bave voćarstvom mogu da biraju gde žele da kupe parče zemlje i zasade voće, a već “gotovi” voćnjaci, takođe mogu da se biraju i to po, još uvek, niskim cenama.

Evo kako stoje stvari, gde može da se kupi voćnjak ili vinograd i po kojoj ceni.

Dok se kuće sa okućnicama u većini krajeva naše zemlje prodaju za bagatelu, poljoprivredno zemljište sa voćnim zasadom može da košta i kao stan u Beogradu – 50.000 evra, pa i mnogo više, ali da prođemo najpre, kroz prosečne cene.

Portal Halo oglasi, računao je da je prosečna cena poljoprivrednog zemljišta po aru, zavisno od mesta, od 25 evra do 300 evra, ali može da košta, recimo i 1.100 evra po aru u okolini Topole.

Primera radi, u Topoli je cena bliža gornjoj granici, u okolini Futoga oko 800 evra, dok je u drugim delovima Vojvodine prilično stabilna. Kreće se, primera radi, od 100 do 200 evra po aru u okolini Zrenjanina, Sremske Mitrovice i Subotice, dok je u okolini Vršca oko 400 evra ar. Jeftinije je u okolini gradova na jugu Srbije.

U okolini Kraljeva 230 ar, a u Kruševcu tek 74 evra. U Vladičinom Hanu prosečna cena ara 80 evra, a u okolini Pirota od 20 do 240 evra po aru. Očigledno, gornju granicu postiže zemljište koje lako može postati građevinsko, pogotovo ako se nalazi u blizini novoizgrađenih saobraćajnica, dok od 20 do 250 evra može da košta plodna zemlja za voćnjak ili vinograd.

Ponuda vinograda i voćnjaka

 

Ukoliko vas zanima da imate i voćnjake i vinograde, ponuda je sasvim zadovoljavajuća. Primera radi, trenutno je na oglašeno imanje od šest hektara u komadu kod Topole, koje ispunjava taj uslov. Na ovom imanju, koje vlasnik ceni 90.000 evra, jedan hekrar je pokriven vinogradom, sva su spremna za vinograd i na tom mestu bi se brzo podigao zasad grožđa.

Vinograd je okružen voćnjacima, a ceo taj kraj ima tradiciju u uzgoju šljiva, jabuka, nektarina, itd. Zemlja je, kako je navedeno, prve klase, ali nije rađena više od 30 godina. Kroz imanje protiče i potok koji nikada ne presušuje.

Ucrtana je i uknjižena kuća.

Ukoliko ste usmereni samo na vinograde, razmislite u kom delu Srbije je zemljište dobro za rast stabljika, a ono što je sigurno u tom smislu, jeste okolina Topole i Fruška gora. Zapravo, četvrtina zemljišta u Šumadiji je, prema klasifikaciji Evropske unije, idealna zemlja za vinograd, mada ni vojvođanski deo ne zaostaje.

Ako se koncentrišemo samo na voćnjake, možete ih pronaći po različitim cenama i u različitim delovima zemlje.

Neke voćnjake možete i da rasparčate. Zanimljiva ponuda je, primera radi, voćnjak sa pašnjakom u okolini Prijepolja. Uknjiženo je 13 ari, a nalazi se na 150 metara od prodavnice, pored potoka, i do parcele vodi asfalt.

Pogodno je, kako je navedeno, za uzgoj malina i za gradnju, a oglašena cena je 9.900 evra. Oglašen je i voćnjak na kojem je 130 stabljika dunja, 80 viljamovki, 40 badema, 60 lešnika i 200 sadnica malina. Ima 75 ari ukupno, a košta 15.000 evra.

Za istu cifru, dostupan je i voćnjak jabuka od 97 ari u selu Banoštor kod Novog Sada, koji ima 1.500 stabala jabuka.

Kada je reč o voćnjacima u Srbiji je ponuda veoma bogata i kreće se od plodne zemlje, do već gotovih voćnjaka koje vlasnici više ne žele da rade. Kada je reč o hektarima i cena se meri hiljadama evra. Možete, naravno, da prođete i jeftinije.

Zavisi šta tačno tražite i koliko strpljenja imate. Ako tražite voćnjak ili vinograd, trebalo bi da se skoncentrišete i udubite, jer vlasnici često oglase vikendicu, a u oglasu samo uzgred pomenu da postoji plodna zemlja na kojom možete da dignete voćnjak, jer njima to nije prioritet.

S druge strane, ima i onih koji koštaju više od milion, kakav je jedan vinograd u blizini Valjeva.

Video: Obraše se vinogradi gore s krova zgrade: Da li ekološka arhitektura postaje stvarnost?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cale

    8. mart 2020 | 14:49

    Tuga ..kakvo bescenje....plodna zemljA obezvredjena eeee

  • Vodolijax

    8. mart 2020 | 16:02

    Ko može da proda ovakvu lepotu sa ove fotografije.Da mi je tako nešto mislim da bih doživeo 100 godina odmarajući i mozak i dušu radeći i živeći u vinogradu.

  • DRagutin

    9. mart 2020 | 01:06

    Ko nije imao vinograd ne zna šta znači biti rob! I na kraju ti malo pokradu, malo bolest uhvati a ne dao Bog da se spuste Čvorci! Ode sav trud i rod u propast! Nikad više!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>