• 15
 ≫ 

Na tartufima se u Srbiji zarađuje bogatstvo: Radoslav otkriva sve tajne preskupih gljiva

 ≫ 

Male crne pečurke vrede čitavo bogatstvo

  • 15
Radoslav Catic, tartufi Foto: RINA

Čuveni tartufi mogu se videti samo na ekskluzivnim trpezama najelitnijih restorana. Najpoznatiji su oni koji rastu u Francuskoj i Italiji, ali Radoslav Ćatić iz sela Masleševa kod Topole već godinama unazad tvrdi da je i Šumadija itekako pogodno tlo za uzgoj, ali i pronalazak ovih preskupih gljiva.

Radoslav Catic, tartufi Foto: RINA

- Zbog svog povoljnog geografskog položaja, tačnije 45. paralele geografske mreže u našoj zemlji uspevaju skoro sve vrste belog i crnog tartufa, a ako obratite pažnju njima se hvale samo Italijani i Francuzi, a verujte da i u srcu Šumadije možete pronaći jako kvalitetan tartuf. O njima se vrlo malo zna, obavijeni su velom mističnosti da bi im se sačuvala vrednost. Šire se priče da ga ja vrlo teško pronaći, samo kako bi pojedinci profitirali - priča za RINU.

Radoslav Ćatić već 15 godina ima i svoju školu o tartufarstvu u kojoj polaznike uči sve što bi trebalo da znaju kad je u pitanju pronalazak i uzgoj ove gljive.

Radoslav Catic, tartufi Foto: RINA

Tartuf je mikorizna pečurka, traži alkalna i beshumusna zemljišta i najčešće se može naći uz drvo lešnika, hrasta, topole i jasike. Zemljište koje odgovara jednoj vrsti odgovara svakoj, ali nadmorska visina i vreme branja prave selekciju.

Radoslav Catic, tartufi Foto: RINA

- Vrlo mali broj ljudi zna da se oko tri tone tartufa pronađe godišnje u Srbiji, a hiljade evra i dalje propada u našim šumama. Trgovina ovim pečurkama je ekstra profitabilna delatnost. To je jedina roba koja se nikom ne nudi, već kupac dolazi sam da je uzme. U tom lancu nije u interesu niko nikog da prevari. Špic sezone je u novembru kad se traži najskuplji tartuf , čija cena po kilogramu dostiže i do nekoliko stotina evra - priča Radoslav.

Video: Ove pečurke nikako ne smete da pojedete

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mr Tartuf

    10. mart 2020 | 09:48

    Bavim se tim poslom 35 god,kupio sam tri stana u bg,jedan na primorju Budva,skolovao 3 dece,kupio zeni bmw ,sebi mercedes ,deci auta svakom,kucu trospratnicu doduse u selu😀 imam firmu za izvoz tartufa 15 pasa i 29 zaposlenih 5 dzipova za rad na terenu...radimo i van granica srb

  • Goran

    10. mart 2020 | 11:07

    @Mr Tartuf...al brate ti lupetas

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>