• 6

Selo u Srbiji poznato po trgovini drogom ima još jedan biznis: "Ne jurimo prevoz, nemamo gazde"

Profesor Haliti iz Velikog Trnovca kada izađe iz učionice u plastenicima brine o petunijama, ružama i drugom cveću

  • 6
Profesor Bujar Haliti iz Velikog Trnovca

Foto: S.Tasić

Široj javnosti albansko selo Veliki Trnovac kod Bujanovca poznato je po trgovini drogom,  ali malo ljudi zna da je u ovom mestu i poljoprivreda dosta razvijena, kao i da se ovde život poštenog sveta nimalo ne razlikuje od ostatka Srbije.

Porodica Bujara Halitija, jedna od onih iz Velikog Trnovca koje su svoj život posvetile zemljoradnji, decenijama unazad, menjajući samo ono što se na zemlji proizvodi.

Bujar Haliti, iako profesor matematike zaposlen u seoskoj školi, posle časova , iz učionice ide pravo u svoje plastenike, gde njegova pirodica proizvodi sezonsko cveće.

Pogledajte u našoj galeriji cveće profesora Halitija

-  Imamo devet plastenika, gajimo sezonsko cveće, koje se odlično prodaje ovde u Pčinjskom okrugu, u Makedoniji i na Kosovu. Ranije smo proizvodili  kornišone, papriku, paradajz, povrće uopšte, ali od pre desetak godina smo se preorjentisali na cveće, ukrasne biljke i prezadovoljni smo. Nije to neka velika zarada, ali uz platu i ono što zaradimo od prodaje cveća, ovde može pristojno da se živi - priča Haliti.

On dodaje da u plastenicima rade i njegov brat, kao i njihove žene, dok im povremeno pripomaže i majka. Deca su u školi ili na studijama, tako da ne zna da li će neko od njih nastaviti da obrađuje zemlju.

- Kao i svaki posao i ovaj traži ulaganja i odricanja, ali se to na kraju ipak nekako vrati. Tu nam je ispred kuće, ne moramo da jurimo prevoz, nemamo gazde i uživamo radeći ga. Ugradio sam i sistem grejanja, tako da plastenike tokom zime grejemo. Ja jesam profesor matematike, ali volim zemlju, selo, ne pada mi to teško da radim, nemam komplekse. Sarađujem sa svima odlično i drago mi je što moje cveće ne poznaje granice. Kada ste sa ružama, petunijama, hrizantemama, kada dodirujete njihove nežne latice, kada ste okruženi njuihovim mirisima, ne možete na život da gledate drugačije, osim pozitivno - poručuje profesor Haliti.

Porodica Haliti je najveći proizvođač cveća južno od Leskovca. Trenutno su im najprodavanije petunije.

U svom dvorištu Bujar Haliti ima i nekoliko kaveza sa golubovima.

- Volim golubove još od detinjstva, kada sam bio dečak. Imam ih po nekoliko vrsta. Oni me takođe, opuštaju i smiruju. U Velikom Trnovcu se nekada mnogo sadio duvan, međutim sad se ne proizvodi. Zemlja je ovde plodna i ko hoće da radi, može da ima bogato i pristojno domaćinstvo - poručuje Haliti.

Veliki Trnovac je inače,  najveće selo u opštini Bujanovac sa oko 10.000 stanovnika, nastanjeno isključivo Albancima.

Srbi su ovde živeli do osamdesetih godina prošlog veka.

(S.T.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kinez

    Tito nas je zakucao ko ekser u dasku...

  • Chicago

    Zadnja recenica je fascinantna,Srbi su ovde ziveli do 80 god proslog veka,za nauku svima,gde udju albanci tu vise Srba NEMA

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke