• 10
 ≫ 

Miloš (12) prošle godine zasadio jedan limun, sada ima planove za sopstveni biznis u Ivanjici

 ≫ 

Porodica Radovanović iz ivanjičkog sela Radaljevo prva započela proizvodnju pod plastenikom

  • 10
porodica Radovanović, Ivanjica, Radaljevo

Miloš Radovanović Foto: RINA

Opustela sela zapadne Srbije može da oživi samo porodična sloga, tvrde oni koji su ostali na dedovini. Kada se slože ruke tri generacije koje žive pod istim krovom, rezultati ne izostaju.  Porodica Radovanović iz ivanjičkog sela Radaljeva već decenijama se bavi plasteničkom proizvodnjom.

Prvi kupus iz plastenika u tom kraju, stigao je upravo iz njihovog domaćinstva i to pre skoro pola veka.

- Davne 1976. godine smo postavili prvi plastenike za proizvodnju ranog povrća, tada od pod najlonom nikad ništa nije proizvodio, čak ni kese u prodavnicama. Sve što je rano stizalo bilo je prvo na pijacu i zarada je bila odlična - kaže Nikola Radovanović.

Prvi  je rukave zasukao Nikola, a u stopu  su su ga pratili sinovi koji su nastavili tim putem, a sada su tu i unuci. Treća generacija je dvanaestogodišnji Miloš koji od malih nogu ima svoj deo obaveza, ali i planove kako da započne sopstveni biznis.

- Baba i ja smo pre godinu dana posadili jedan limun, samo da vidimo kako će da uspe. On je počeo da rađa i shavtio sam da bi bilo dobro da proširimo zasade, kako bismo za pet godina mogli da prodajemo i naš domaći limun - kaže ovaj preduzimljivi dečak.

Radovanovići pod plastenikom imaju 60 ari i godišnje proizvodu oko 700 hiljada sertifikovanih sadnica jagodastog voća. Novim proizvođačima preporučuju da pre prvih ulaganja dobro procene svoje mogućnosti.

porodica Radovanović, Ivanjica, Radaljevo

zasad limuna Foto: RINA

- Jedna četvoročlana porodica može da odradi oko 30 ari maline, sve sama da uradi bez pomoći drugih. Da posadi, okopa, održava i obere. To znači da prihod koliki  god  da dođe ostaje u kući - kaže Zoran Radovanović.

Oslonac na sopstvene snage je lekcija koju su Radovanovići prvu naučili i u tome, kako kažu, leži tajna njihovog uspeha.

(Telegraf.rs/ RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>