• 5

U maju očekuju nestašicu voća i povrća. A šta će biti sa sezonskim radnicima?

Stepen našeg samosnabdevanja kod pojedinih osnovnih namirnica je više od 100 odsto, ali kod voća i povrća je ispod 40 procenata, kaže ministarka poljoprivrede Nemačke, Julija Klekner

  • 5
povrće, hrana

Pixabay.com

Ministarka poljoprivrede Nemačke, Julija Klekner, upozorila je da bi od maja mogla da vlada nestašića određenih namirnica, posebno voća i povrća.

Ona sa spiskom mera želi da spreči preteće nestašice namirnica, i u pismu upućenom vladajućim partijama (u koje je imao uvid magazin "Biznis insajder"), zatražila je paket pomoći za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

- Lanac snabdevanja namirnicama moramo održati netaknutim. Ono što se ne seje, ne sadi, ne žnje i ne transportuje, na kraju će nedostajati u snabdevanju stanovništva - upozorila je Klekner.

Kaže i da će trzište od maja imati probleme ako se ne seje povrće.

- Stepen našeg samosnabdevanja kod pojedinih osnovnih namirnica je više od 100 odsto, ali kod voća i povrća je ispod 40 procenata - objašnjava dalje, i dodaje da Nemačkoj preti ogroman problem s nedostatkom radne snage, što će imati posledice po proizvodnju.

- Nemačkoj u martu, po pravilu, treba 30.000 sezonskih radnika, a u maju čak 85.000, a u sadašnjoj situaciji nemoguće je rešiti taj problem - napisala je Klekner.

Video: Beogradske prehrambene prodavnice i lanci dobro snabdeveni

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rođak sa sela

    25. mart 2020 | 13:23

    Hoće li se roditi neki političar koji će shvatiti da Srbija nije industrijska zemlja i da je budućnost u proizvodnji hrane? Selo je očuvalo ovu zemlju sve dok nije došao Broz i sve s*ebao. Sada su nam sela opustela a gradovi prepuni polugladnih i nezadovoljnih. Bojim se da nam se loše piše ako se nešto radikalno ne uradi na revitalizaciji sela.

  • zeljko

    25. mart 2020 | 13:23

    evo im moj predlog,poskupite voce za 50-100% i mnogo manje ce se kupovati,kod nas u prokuplju limun pre nekoliko dana bio 160 din.danas 300 do 350 din.i niko ne kupuje,limuna ima koliko hocete.

  • Čeda

    25. mart 2020 | 13:17

    Nemci, setite se 1914, 1939-40-41, setite se 1999. Nije vas bilo briga za narode koje ste satirali.Red je da osetite kako izgleda nešto nemati.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>