• 3

Nije kredit, direktna pomoć: 600 miliona dinara poljoprivrednicima za "dan posle"

Nastojaće se da podsticajna sredstva dobije što veći broj starih i novoosnovanih zadruga

  • 3
poljop, ruke

Foto: Pixabay

Кabinet za regionalni razvoj i Akademijski odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, na čelu s akademikom Draganom Škorićem, najavljuju Novi program pomoći zadrugama za „dan posle“ epidemije korona virusa.

Ministar zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milan Кrkobabić ističe da samo dobro organizovani i udruženi domaćini – poljoprivrednici u okviru jakog zadružnog sistema Srbije i Vojvodine mogu da odole svim izazovima, pa i onima koje donosi epidemija virusa korona.

- Sačinili smo novi program za pomoć zadrugama za „dan posle“. Pomoći ćemo zadrugare sa oko 600 miliona dinara. Odmah da razjasnimo: nije reč o kreditu, već o direktnoj pomoći. Reč je o bespovratnim sredstvima, koja će odmah posle epidemije da pomognu da se podstakne aktivnost zadruga. Zašto to činimo? Pokazalo se da je selo uspešno tamo gde postoji i uspešno radi zadruga. U tim sredinama prisutni su samoinicijativa i snažna međugeneracijska solidarnost. Upravo te dve sjajne osobine zadrugara, koje proizilaze iz osnovnih zadružnih principa samopomoći i neutralnosti – da se pomogne svima, bez razlike na pol, nacionalnu pripadnost i religijsku veroispovest, snažno preporučuju zadrugare za tu bespovratnu pomoć.

Nastojaćemo da podsticajna sredstva dobije što veći broj starih i novoosnovanihzadruga– ističe ministar Кrkobabić.

On je najavio da će pojedinosti Novog programa pomoći zadrugama biti objavljeni čim se za to stvore uslovi, a zadruge i zadrugari imaće optimalan rok da se pripreme i konkurišu.

Podsetimo, u Srbiji trenutno radi oko 1.700 zadruga, od čega je čak 700 osnovano u protekle tri godine, od kada se realizuje projekat dodele podsticajnih sredstava zadrugama „500 zadruga u 500 sela“.

Do sada je Кabinet za regionalni razvoj dodelio 1,7 milijardi dinara podsticajnih sredstava za kupovinu opreme, mehanizacije, za unapređenje tehnoloških postupaka, zasnivanje osnovnog stada ovaca, koza, krava, kao i višegodišnjih zasada. Sredstva su dobile 152 zadruge širom Srbije.

Pored Novog programa pomoći zadrugama za „dan posle“, za preporod sela će biti iskorišćeno i 300 miliona dinara, što ukupno iznosi 900 miliona dinara ulaganja u zadruge i sela Srbije, ne računajući sredstva koja će u poljoprivredu i seoske sredine biti uložena najnovijim merama Vlade Republike Srbije.

Video: Mali: Ovo nije pomoć za poslodavce, već za zaposlene

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    1. april 2020 | 18:03

    NAPOKON NESTO PAMETNO ZA SELJAKE-POLJOPRIVREDNIKE -POMOZITE IH MATERIJALNO ALI ORGANIZUJTE I ODKUP I PLASMAN PROIZVODA NA TRZISTA!!! SRBIJA MOZE DA OPSTANE SAMO AKO SE SELO I SELJAK POMOGNU DA SVE OZIVI PONOVO !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>