• 4
 ≫ 

Zaboravite maline, Srbija je postala najveći izvoznik u svetu jednog drugog voća

 ≫ 

Izvozna cena iz Srbije bila je oko 70 dinara po kilogramu

  • 4
visnje-foto-pixabay

Višnje Foto: Pixabay

Srbije je prošlu godinu završila kao najveći izvoznik višanja u svetu. Ali po vrednosti izvoza je tek četvrta na globalnoj listi. Iako su SAD i Kanada po obimu izvoza iza nas, prodavale su kilogram višanja po deset puta većoj ceni.

Srbija je u 2019. izvezla 14.252 tone višanja, što je najveća količina u svetskoj trgovini. Mađarska je prodala 10.322 tone, Poljska 5.210 tona, a slede SAD sa 3.176 tona, piše na portalu Makroekomonija ekonomski analitičar Miroslav Zdravković.

Srbija je, međutim, imala tek četvrtu vrednost izvoza, nakon SAD, Kanade i Mađarske. Prve dve zemlje prodale su kilogram višanja po deset puta većoj ceni, Mađarska po ceni koja je veća za oko 50%, a prosečna izvozna cena iz Srbije bila je oko 70 dinara po kilogramu (570 evra po toni).

Osim Mađarske, od zemalja sa kojima se graničimo višnje se izvoze i iz Hrvatske i Bugarske, ali po mnogo manjim vrednostima i količinama.

Najveći izvoz u Rusiju

 

Srbija je bila u mogućnosti da proda najveću količinu višanja zahvaljujući izvozu u Rusiju, koji je od 2012. povećan 6,2 puta. U vreme poljoprivrednog popisa tri petine vrednosti izvoza išlo je u Nemačku, ali je od tada vrednost smanjena za dve petine. Višnje se izvoze još u BiH, Austriju, Mađarsku, Italiju i Rumuniju i još u pet zemalja za manje od 100 hiljada evra po zemlji.

Najveći deo pod višnjama, u vreme poljoprivrednog popisa, nalazio se u Južnoj i Istočnoj Srbiji (70%), zatim u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji (13,8%), Vojvodini (11%), a najmanje u Beogradu (5,3%).

Višnje ispred malina

 

Prema podacima RZS-a u 2019. je proizvedeno 97.000 tona višanja i rod je bio smanjen za četvrtinu u odnosu na 2018. godinu. Prema statistikama FAO, višnje su bile na 18. mestu prema vrednosti proizvodnje u Srbiji sa 128 miliona dolara, iza paradajza (132 miliona dolara), a ispred malina (127 miliona dolara).

Prema istom izvoru, Srbija je bila šesti proizvođač višanja u svetu, nakon Rusije, Ukrajine, Poljske, Turske i SAD. Rusija je, uprkos činjenici da je najveći proizvođač višanja u svetu, direktno pomogla proizvodnji višanja u Srbiji kroz uvoz iz naše zemlje.

Video: Promocija zaštićenog geografskog porekla u Srbiji, put ka svetskom tržištu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    6. april 2020 | 11:50

    Ako je tako zašto u merošinskom kraju gde je najkvalitetnija višnja ljudi iz revolt seku stabla? Zašto državno je naš seljak siromašan pored tolikog bogatstva?

  • Sale

    6. april 2020 | 11:18

    Zato Nemci za jogurt od višnje koji sadrži komada tri naplaćuju 1,2€ a mi sa cenom po Toni ne možemo ni troškove da pokrijemo. Naše fabrike zahvaljući političarima su uništene!

  • Novak

    6. april 2020 | 10:06

    Lepa vam je ova priča. Samo što ne napišete koliko ostale zemlje koje proizvode višnju izvoze po toni.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>