• 8
 ≫ 

Kriza tera na nove odluke: Insekti su puni proteina i mogli bi da se nađu na našem tanjiru

 ≫ 

Da li će i Evropljani ubuduće svakodnevno jesti insekte?

  • 8
Pečeni insekti, hrana, insekti

Foto: Shutterstock

Brisel planira da odbaci pravila koja sprečavaju pojedine zemlje da insekte, kao što zrikavci, ili crve, koriste u ljudskoj ishrani.

Koliko god da je situacija s granicama i snabdevanjem sada otežana, da li je ovo zaista jedina i realna opcija?

Ako trenutno čitate ovaj članak i jedete, možda je najbolje da obrok odložite za kasnije. U narednih nekoliko nedelja, očekuje se da nadležno telo za sigurnost hrane (Food Safety Authority), pod upravom EU, odobri brašnene crve, skakavce i zrikavce na "našem tanjiru".

Tajming za ovako nešto je možda malo simptomatičan, imajući u vidu da je upravo "neobična praksa obedovanja", poput one u Vuhanu, navodno dovela do širenja korona virusa (konzumacija slepih miševa i divljih životinja). Međutim, već dugo se spekuliše o larvama i ovim insektima, i po svemu sudeći - one su potpuno bezbedne.

Pa, hoćemo li ih jesti?

 

Ipak, da li to znači da ćemo ih jesti? Već dugo, one su specijalitet u istočnjačkoj kulturi, ali kako će se Evropljani navići na to da jedu skakavce i brašnene crve. Možete reći "ja to neću da jedem", ali ne možete biti sigurni da upravo ovih sitnih životinja nema u burgerima, kiflama ili čak testeninama koje jedete.

Kristof Derijen, generalni sekretar organizacije "International Platform of Insects for Food and Feed", rekao je za Gardijan: "Verujemo da je uvođenje insekata u ishranu jedno od rešenja za neke od najvećih izazova s kojima se planeta suočava. U kontekstu deficita nekih resursa, proizvodnja insekata nije zahtevna, imamo kapacitet da proizvedemo visokokvalitetne proteine".

Ovi insekti su odličan izvor proteina, i zato se naširoko jedu u Južnoj Americi, Africi i Aziji. Skakavci su navodno toliko slični gamborima, da se preporučuju ljudima koji imaju alergiju na kozice. Ovo sve je verovatno tačno, ali kako razbiti predrasude u našim glavama? Evropljani jednostavno nisu navikli da jedu bube.

Neki stručnjaci kažu da bi insekti čak mogli da se pridruže kinoi ili kelju kao "superhrana".

- Potreban nam je protein i potrebno je da nastavimo da ga unosimo. Moramo da budemo sigurni da ćemo obezbediti rastuću populaciju, ali, to moramo uraditi na način koji neće ugroziti vrste koje nas okružuju. Protein iz insekata je nekultivabilan i veoma dobar, omogućava znatno manju upotrebu CO2, nego što je to slučaj s uzgajanjem goveda, ovaca i svinja - kaže stručnjak Kristen Danlop.

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>