• 1

Španija u novom problemu: Fali im 80.000 radnika za poljoprivredu

Vladina uredba omogućiće radnicima koji su bez posla i primaju socijalnu pomoć da se privremeno pridruže poljoprivrednom sektoru

  • 1
Španija

foto: pixabay.com

 Španija je počela rešavanje problema manjka poljoprivrednih radnika izazvanog epidemijom korona virusa, tako što je odobrila privremeno zapošljavanja desetina hiljada imigranata ili ljudi bez posla, javlja Rojters.

Agencija navodi da je zatvaranje granica prisililo mnoge strane radnike da ostanu kod kuće tokom špica sezone berbe u Španiji, koja je druga zemlja na svetu po broju smrtnih slučajeva od korona virusa.

Kako bi deblokirala proizvodni lanac, španska vlada je saopštila da će omogućiti poljoprivrednim gazdinstvima da uposle između 75.000 i 80.000 lokalnih stanovnika.

Inicijativa je posebno važna za regione Andaluziue, Mursiju, Aragon i Kataloniju. Najavljujući mere, ministar poljoprivrede Luis Planas je rekao da će one biti na snazi do 30. juna i da, takođe, predviđaju garantovanje izvoza u druge države Evropske unije (EU).

- Dve trećine naše proizvodnje otpada na tržišta EU i moramo da obezbedimo robu za ta tržišta, jer je to veoma važan izvor prihoda - istakao je Planas.

Vladina uredba omogućiće radnicima koji su bez posla i primaju socijalnu pomoć da se privremeno pridruže poljoprivrednom sektoru.

- Ne možemo računati na marokanske radnike ove sezone, ali sa ovim vanrednim merama koje se odnose na lokalnu radnu snagu, trebalo bi da uspemo da odgovorimo na potrebe poljoprivrednika - rekao je Planas.

Španska federacija proizvođača voća i povrća procenjuje da će sektoru biti potrebno 16.000 dodatnih radnika u aprilu, 18.000 u maju i 28.000 u junu.

Video: Poljoprivreda ne sme da se zaustavi: Zemlja se obrađuje uprkos vanrednom stanju i korona virusu

(Telergaf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ganimed

    Neka uzmu ove migrante iz srbije, taman su energični pucaj od toga plus nema žena medju njima tako da nema problema samo rad red i disciplina. Možemo da ih izvozimo sada u evropu, neka AV potpiše ugovor kao što ih je i primio da ih pošalje.

    3
    1

    Podelite komentar