• 0

Proizvodnja se nastavlja: Srbija ima priliku za izvoz, jer su Španija i Italija pogođene

Ministarstvo poljoprivrede intenzivno radi na rešavanju svih prepreka kako bi proizvođači mogli kontinuirano da rade

  • 0
voće pijaca

U okviru inicijative "Svet hoće domaće" održan je treći onlajn panel / Foto: pixabay.com

 

Glavne šanse su što veći plasman robe na domaćem tržištu i izvoz u zemlje koje trenutno ne mogu da uvoze robu iz Španije, Italije i drugih zemalja koje su značajnije pogođene virusom.

USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu u okviru inicijative "Svet hoće domaće" održao je danas treći po redu onlajn panel kako bi informisao proizvođače hrane o ključnim problemima i načinima za bolje upravljanje Covid-19 krizom.

Na panelu pod nazivom "Industrija svežeg voća i povrća: prepreke i prilike u doba krize" govorilo se o trenutnoj situaciji na tržištu svežeg voća i povrća i njenom uticaju na izvoz, o stanju u maloprodaji i načinima na koje se proizvođači i izvoznici prilagođavaju, kao i o tome kako će tržište izgledatinakon krize i o prilikama za domaće proizvođače.

- Ministarstvo poljoprivrede intenzivno radi na rešavanju svih prepreka kako bi proizvođači mogli kontinuirano da rade. Tome doprinosi ubrzavanje procesa izdavanja dozvola za kretanje, pomoć starijim poljoprivrednicima, a velika očekivanja imamo i od ePijace Srbije koja je počela sa radom pre nekoliko dana i koja će značajno unaprediti plasman proizvoda u ovim otežanim okolnostima - rekao je Branislav Raketić.

Učesnici panela su se složili da se proizvodnja nastavlja, da postoji povećana tražnja, da se intenzivno radi na realizaciji svih ranije ugovorenih poslova, ali da su glavni problemi povećani troškovi povezani sa sprovođenjem neophodnih mera u lancu snabdevanja, transport, otežano kretanje radnika, kao i manjak radne snage.

Gubici na tržištu postoje usled prestanka rada ugostiteljskog sektora i pijaca, dok su maloprodajni lanci morali da prilagode poslovanje skraćenom radnom vremenu, čemu su i dobavljači morali da se prilagode. Sa druge strane, izvoz nije zaustavljen, uprkos neizvesnosti vremena potrebnog za isporuku, kao i za proveru dokumentacije.

Glavne šanse su što veći plasman robe na domaćem tržištu i izvoz u zemlje koje trenutno ne mogu da uvoze robu iz Španije, Italije i drugih zemalja koje su značajnije pogođene virusom.

Inicijativa "Svet hoće domaće", pokrenuta septembra 2018. godine, predstavlja važno mesto za promociju i edukaciju domaćih proizvođača visokokvalitetne hrane. Prateći trenutne okolnosti, USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu, kroz seriju ovih onlajn panela nastaviće da podržava lokalnu prehrambenu industriju.
snađu u trenutnoj situaciji.

Video: Čadež: Razmatramo pokretanje fonda za pomoć najugroženijima

(Telegraf Biznis/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari