• 5

Ima li u paketu mera poljoprivrednika? Ovo su dve opcije na koje naši ratari mogu da računaju

Šta je vama potrebnije? Kredit ili direktna pomoć?

  • 5
zalazak sunca, polje livada, nebo oblaci

Foto: Shutterstock

Mnogi naši poljoprivrednici prethodnih dana su pitali da li u paketu mera države za pomoć ima i njih.

Konačno i naši ratari mogu da odhanu jer je danas i zvanično doneta odluka o podršci poljoprivrednim gazdinstvima.

Odluka je doneta posle sastanka tima za implementaciju ekonomskih mera za podršku privredi tokom pandemije korona virusa.

Reč je zapravo o dve konkretne mere za naše "domaćine".

Konkretno, jedna mera, prema našim informacijama tiče se krediranja poljoprivrednika, a druga se odnosi na direktnu finansijku podršku.

Tako, gazdinstvima će biti omogućeno da dobiju dodatnih 2,6 milijardi dinara podrške preko Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede (to je mera direknih davanja). Još nisu poznati svi detalji, ali se zna da je je taj iznos namenjen za veliki broj individualnih poljoprivrednih proizvođača koji nisu preduzeća.

Preciznije, ekonomske mere se primenjuju na ona poljoprivredna gazdinstva koja vode knjige, odnosno za ona gazdinstva koja rade kao preduzetnici.

Obe odluke koje su danas donete biće prosleđene Vladi Srbije koja će ih sutra usvojiti.

Na ovaj način, završen je pravni okvir koji je vezan za implementaciju svih najavljenih ekonomskih mera države za privredu, a koje su "teške" više od 600 milijardi dinara.

Šta još brine farmere?

Jedno od najčešćih pitanja otkako su usvojene ekonomske mere za pomoć privredi, bilo je i ovo:

"Imam registrovano poljoprivredno gazdinstvo, takođe sam u sistemu PDV. Na kakvu vrstu pomoći imam pravo"?

Evo i odgovora:

Fizička lica koja imaju status preduzetnika poljoprivrednika u smislu Zakona o porezu na dohodak građana, bez obzira na to da li su PDV obveznici, imaju pravo na fiskalne pogodnosti i direktna davanja propisana Uredbom ukoliko ispunjavaju ostale propisane uslove.

Video: Mali o uplati bespovratnih novčanih sredstava i o minimalcu koji država uplaćuje

(V.B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stariji od 65

    Ovakvih kao ja je u većini. Obični mali voćar koga otkupljivač nije isplatio ni za prošlogodišnji rod a sada još i ova muka. Pa dosta je bre !

  • Poljoprivrednik

    Zakon prave ljudi koji imaju. Tako da niko ne misli na one koji nemaju, pa ni ovoga puta. Šta bi sa zemljoradnicima (mučenicima) koji su stariji od 70god, a nisu ostvarili pravo na penziju. Poseduju do 4 hektara zemnje, ne pominju se nigde jedva preživljavaju odmora, letovanja, zimovanja nikada nisu videli. Bili bi zadovoljni i sa 5 hiljada mesečino za razliku od drugih koji nisu zadovoljni ni sa 40 hiljada. Velika nerealnost nisu toliko brojčani kao glasačko telo da bi neko obratio pažnju na njih. Sramota

  • Vanja

    A da nisu ni pokusali iz navedenih ustanova da me obaveste da li imamo pravo na pomoc u hrani iako imaju sve moje podatke

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke