• 0

Počela sezona: Protivgradni strelci spremni da odbrane useve

Ovaj posao će raditi od aprila do oktobra, kao i svake godine

  • 0
Pšenica Protivgradni strelci i ove godine spremni su da brane useve i imovinu / Foto: Pixabay

Počela je sezona za protivgradne strelce koji za ovaj posao dobijaju 4.000 dinara mesečno.

Oni svake godine sklapaju ugovor o privremenim i povremenim poslovima sa Hidrometeorološkim zavodom na šest meseci, tako da godišnje radeći ovaj posao zarade 24.000 dinara. Međutim, nisu zadovoljni tom cifrom, kao ni činjenicom da im knjižice nisu overene, a doprinosu nisu uplaćeni za prethodne godine.

Ono što se prenosi iz prošlih godina i u ovu jeste nedostatak radne snage za ovaj posao, pa je tako s vremena na vreme neaktivno oko 15 odsto lansiranih stanica. Prosečna starost protivgradnih strelaca je 52 godine.

Ipak, prve rakete dostavljene su protivgradnim stanicama, a mnoge lokalne zajednice izdvojile su sredstva za njihovu nabavku. Dodatno, mnoge opštine dodaju i za platu radnika. Standardna procedura pred početak sezone je provera veze, a poljoprivrednici uprkos krizi i vanrednom stanju, daju svoj maksimum.

Oni ovih dana rade punom parom u voćnjacima, a vreme je i za sadnju krompira, čiji uspeh zavisi od najviše od prirode i njenih uslova. Prva stavka za očuvanje useva svakako je odbrana od elementarnih nepogoda, ali je važno zaštiti i objekte.

Podsetimo, nevreme je prošle godine nanelo štetu mnogim delovima Srbije, jer je padao grad veličine jajeta.

Video: Poljoprivreda ne sme da se zaustavi: Zemlja se obrađuje uprkos vanrednom stanju i korona virusu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>