• 5
 ≫ 

Volite li banane? Nemamo dobre vesti za vas

 ≫ 

Uzmite kalijum dok još možete

  • 5
banana

Foto: Pixabay

Hleb od banane postao je pravi hit u poslednje vreme na društvenim mrežama, i hrana koja prija u danima pandemije.

Ali, korona virus uskoro će da utiče i na zalihe, a filipinski uzgajivači upozoravaju da će pošiljke u inostranstvo ove godine možda pasti za gotovo 40 odsto zbog ograničenja kretanja. Samo ta zemlja činila je 20% globalnih pošiljki u 2019. godini i 90% Azija.

Uzgajivači se plaše da virus uskoro stiže i do banana.

- Banane moraju da se beru svaki dan. Dok se mi svi vratimo na imanja, mnogo voća će se pokvariti i moraćemo da ga bacimo - rekao je Alberto Bakani, predsednik Unifruti Filipini.

Pokrajine na južnom Filipinima, u kojima su mnoge plantaže, takođe su uvele karantinske mere. U Udruženju izvoznika banana smatraju da će izvoz biti ograničen i nakon ukidanja zabrane kretanja, jer se očekuje da ostanu na snazi mere socijalnog distanciranja koje ograničavaju broj radnika.

Sekretar za poljoprivredu Vilijam Dar pozvao je lokalne samouprave, posebno u provinciji Bukidnon gde je postavljeno nekoliko farmi banana i pakovanja kako bi se poljoprivrednicima, ribarima i radnicima prehrambenih i proizvodnih pogona omogućilo da izbegnu veštačku nestašicu hrane i skokove cena. Inače, zemlja bi ove godine mogla da izveze tri miliona tona banana.

Izbijanje koronavirusa pokrenulo je globalnu proizvodnju hrane i isporuka, jer karantini, bolesni radnici, zabrane izvoza i panična kupovina rezultiraju nekim praznim policama trgovina, uprkos uglavnom obilnim zalihama.

- U naredne dve nedelje primetićete drastično smanjenje količine banana u Japanu - rekao je on.

Portparol Udruženja uvoznika banana Japana rekao je da ta država uveliko zavisi od uvoza sa Filipina, ali nije računao na nedostatak ili povećanja cena.

Video: Zoran je dokazao da je u Srbiji apsolutno sve moguće, čak i dobrička banana

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>