• 1

Rusija spušta rampu, ne da svoje žito

Moskva je uvela ovo ograničenje krajem marta kako bi obezbedila snabdevenost domaćeg tržišta

  • 1
Pšenica

Foto: Pixabay

Ruski izvoz žita bi mogao da dostigne limit koji je uvela vlada znatno pre predviđenog roka, što će dovesti do privremene zabrane izvoza do kraja juna, saopštilo je ministarstvo poljoprivrede Rusije.

- Kvota je uvedena za period od 1. aprila do 30. juna 2020. Kada kvota bude potrošena, isporuke zemljama izvan Evroazijske ekonomske unije biće obustavljene privremeno tokom tog perioda - izjavila je zamenica ministra poljoprivrede Oksana Lut, prenosi Raša tudej (RT).

Imajući u vidu trenutnu dinamiku, izvoz će biti obustavljen polovinom maja, dodala je ona. Zaključno sa današnjim danom, u okviru utvrđene kvote od 7,0 miliona tona ostalo je na raspolaganju manje od 4,2 miliona tona žita.

Zamenica ministra je navela da od zabrane neće biti izuzeta nijedna kompanija. Moskva je uvela ovo ograničenje krajem marta kako bi obezbedila snabdevenost domaćeg tržišta u „aktuelnim ekonomskim uslovima“ usled pandemije koronavirusa.

Prema vladinoj uredbi, izvoz pšenice, raži, ječma i kukuruza (osim semenskog) ne bi trebalo da pređe sedam miliona tona. Ograničenje se međutim ne odnosi na zemlje članice Evroazijske ekonomske unije pod vođstvom Rusije - Jermeniju, Belorusiju, Kazahstan i Kirgistan.

Video: Poljoprivreda ne sme da se zaustavi: Zemlja se obrađuje uprkos vanrednom stanju i korona virusu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>