• 0

Stao posao od kog je i Srbija mogla da procveta. Milioni i milioni jedinki vene

Najveći svetski izvoznik baca cveće

  • 0
Izložene orhideje u Botaničkoj bašti u Njujorku Foto: AP/Tanjug

Potražnja za cvećem pada, a i hoteli su otkazali sve porudžbine jer su zatvoreni. Čak i da nađu kupce, nema letova kojim bi orhideje mogle da se izvoze. To se posebno oseća na Tajlnadu.

Globalna potražnja za rezanim cvećem, od tajlandskih orhideja do holandskih tulipana i kenijskih ruža, stala je kada se preduzeća i hoteli širom sveta počeli da se zatvaraju, a potrošači ostaju kod kuće.

Milioni orhideja, koji se koriste za ukrašavanje hotela i restorana, kao i za proslave i događaje se režu i bacaju svaki dan jer ne mogu da pronađu kupca, kaže Sompong Tavesuk, potpredsednik Udruženja izvoznika.

Tajland je trećinu svog izvoza plasirao u Evropu i SAD.

- Gotovo da nema kupaca, a čak i da smo želeli da izvozimo cveće, to nismo mogli da uradimo, jer je većina putničkih letova, koji ih obično prevoze, otkazana - rekao je Sompong, koji je procenio da je potražnja smanjena za 95%.

Tržište orhideja vredno je stotine miliona dolara. Tajlandski uzgajivači i izvoznici orhideja, koji zapošljavaju oko 50.000 radnika, sada se samo fokusiraju na održavanje farmi, dok čekaju da se kupci vrate.

Pitanje je samo, kada će to biti.

U međuvremenu, pročitajte kako orhideje mogu da budu šansa za dobar biznis i u Srbiji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>