• 3
 ≫ 

Domišljati seljaci: Krišom dovode radnike s Balkana da beru jagode, i to avionom

 ≫ 

Vlada kaže da je svesna da je blizu 200 radnika doletelo u zemlju

  • 3
jagode

Foto: Pixabay

Blizu 200 radnika u vrtlarstvu doletelo je u Irsku čarter-letom na aerodrom u Dablinu da bi ubalo jagode. Tih, preciznije, 189 radnika stiglo je iz Sofije letom Rajanera FR6015 da radi na farmama jagoda Kelings.

Irska kompanija navela je da joj je "nophodno" da ima adekvatno radno osoblje na svojim farmama.

- Od suštinskog je značaja da na farmi imamo odgovarajuće osoblje kako bismo brzo ubrali useve jer u suprotnom rizikujemo gubitke. Možemo potvrditi da se nekolicina kvalifikovanog osoblja iz hortikulture vratila u Irsku da rade. Takođe apelujemo da nam se lokalni radnici pridruže u berbi naših useva na farmi - navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da se su sezonski radnici veoma važan deo njihove radne snage dugi niz godina.

- Bez ovih sezonskih radnika bilo bi nemoguće dovesti sveže jagode na tržište. Razumemo zabrinutost u trenutnom okruženju u pogledu socijalne udaljenosti i lokalnog zapošljavanja. Želimo da uverimo javnost da činimo sve što je moguće da u ovom trenutku pomognemo lokalnom zapošljavanju i da obezbedimo sigurnost svih naših radnika - rekao je Kelings.

Prema saopšenju kompanije, radnici će ograničavati svoje kretanje na 14 dana prema smernicama pre nego što započnu s radom. Oglasila se i tamošnja Vlada koja je odgovorila da je svesna da je čarter letom ove nedelje do Irske došlo 190 ljudi radi branja voća.

Vlada je dodala da će započeti i posao regrutovanja dodatnih radnika.

Inače, ovo nije prvi put da neko pokušava "krišom" da dovede radnike.  Poljoprivrednik koji poseduje polja špargli i bobičastog voća Jorg Heuer bio domišljat i unajmio let, kojim je doveo 120 Rumuna u Nemačku, malo pre nego što je zabrana dolazaka sezonaca u Nemačku stupila na snagu. On je rekao da, iako ga je ovo sve mnogo koštalo, na taj način će da spasi svoj posao.

Video: Poljoprivreda ne sme da se zaustavi: Zemlja se obrađuje uprkos vanrednom stanju i korona virusu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>