• 12

Poruka povratnicima: "Investirajte u svoju otadžbinu i budućnost"

Zadruge su u Srbiji pokazale visok stepen ekonomske stabilnosti: ne prekidaju rad, povećavaju broj kooperanata, zapošljavaju čak i nove radnike

  • 12
Brazil, farma voće

Foto: piqsels.com

Usled epidemije korona virusa mnogi naši sunarodnici su privremeno ili trajno izgubili posao u evropskim i drugim zemljama širom sveta i vratili se u Srbiju.

Izvesna je kriza svetske ekonomije i pad proizvodnje u mnogim razvijenim zemljama, a neizvesno je koliko će trajati pandemija i kada će i da li će proraditi mnogi proizvodni kapaciteti? Mnogi naši sunarodnici, donedavno zaposleni u stranim zemljama, suočeni su sa prestankom potrebe za njihovim radom i problemom kako da sebi i svojoj porodici obezbede prihode za osnovnu egzistenciju.

Tim povodom, kopredsednici Nacionalnog tima za preporod sela Srbije ministar Milan Кrkobabić i akademik Dragan Škorić posebnu poruku upućuju građanima Srbije koji su privremeno živeli i radili u inostranstvu, a sada su u svojoj domovini:

- Dragi prijatelji, pozivamo vas da duži boravak u domovini iskoristite i za planiranje vaše i budućnosti svoje dece na svom i ognjištu svojih predaka. Srbija pruža velike mogućnosti, ne samo u oblasti poljoprivrede i proizvodnji hrane, već i u etno i banjskom turizmu. U ime Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, pozivamo vas da, kao vredni ljudi, domaćini i patriote, pokažete samoinicijativu, zasnujete ekonomski održiva poljoprivredna gazdinstva, a zatim da se udružite i budete uspešni privrednici - piše u pozivu. .

- Svoju i budućnost svoje dece možete da ostvarite u vlastitoj ili zadružnoj mini-mlekari ili stočarskoj proizvodnji, u voćnjaku, vinogradu, plasteniku, pčelarstvu, proizvodnji lekovitih bilja u etno ili banjskom turizmu. Uz primenu visokih tehnologija i savete domaćih stručnjaka sa poljoprivrednih fakulteta i više naučnih instituta, čiji su rad i rezultati cenjeni u celom svetu, možete da proizvodite zdravu i ukusnu hranu i brendirate svoje proizvode - navodi se .

U vreme vašeg boravka i rada u inostranstvu, u poslednje tri godine došlo je do renesanse zadružnog sistema u Srbiji.

Dosadašnji rezultati projekta obnove zadrugarstva u Srbiji „500 zadruga u 500 sela“ najbolja su potvrda da smo na pravom putu: interesovanje za udruživanje je toliko naraslo da je za tri godine osnovano 700 novih zadruga, što nije zabeleženo u istoriji Srbije.

Poštujući osnovne principe zadrugarstva samopomoći i neutralnosti, zadruge su u Srbiji pokazale visok stepen ekonomske stabilnosti: ne prekidaju rad, povećavaju broj kooperanata, zapošljavaju čak i nove radnike i - izvoze u zemlje Evropske unije. Istovremeno, zadrugari su ispoljili i zavidnu količinu humanosti pomažući starijim komšijima u obavljanju prolećne setve i obezbeđivanju osnovnih životnih namirnica.

- Očekujemo da i vi budete deo novog privrednog ambijenta i preporođenog zadružnog sistema Srbije na obostranu korist: vas, vaše porodice i vaše otadžbine! Možete da osnujete novu ili da se priključite nekoj od postojećih zadruga -

Detaljnija uputstva o osnivanju zadruga možete naći na sajtovima Zadružnih saveza Srbije i Vojvodine i sajtu Nacionalnog tima za preporod sela Srbije.

Video: Poljoprivreda ne sme da se zaustavi: Zemlja se obrađuje uprkos vanrednom stanju i korona virusu

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mali

    Ne brinite tu su kad treba dzabe da se lece..

  • Keops

    Ako to kaže Krkobabić, garant će ga poslušati.Možda bi bilo dobro da nekog svog ubedi da započne taj posao za početak.

  • D WELLE

    Gastosi svoju budućnost vide na zapadu a ne u ovako neuređenoj RSrbiji,neka patriote urede i žive u toj budućnosti,sa sistemom sa istoka.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke