• 1
 ≫ 

Vape za sezoncima kojih sada nema: Za rad u polju prijavljuju se vodiči, blogeri, menadžeri

 ≫ 

Regija Veneto beleži manjak radnika u poljoprivredi

  • 1
POMORAVLJE KUKURUZ SETVA SETVA KUKURUZA Regija Veneto beleži manjak radnika u poljoprivredi / Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Marketinški stručnjaci, istoričari umetnosti, turistički vodiči i blogeri, samo su neke od struka iz kojih dolaze nezaposleni Italijani, koji su poslali prijave za posao u poljoprivredi.

Reč je o prijavama prikupljenim na novoj internet platformi "Jobicountry", koju su pokrenuli najveće italijansko udruženje poljoprivrednika Coldiretti, Ministarstvo rada i regionalne vlasti u Venetu, prenosi Novac.hr.

S jedne strane, oni su sada suočeni s blokadom granica i većeg dela privrede, a s druge strane - sa nedostatkom radnika u poljoprivredi.

- Ohrabruje interes za proizvodnju voća i povrća koje je ugroženo zbog nedostatka sezonske radne snage iz inostranstva. To je korisno za osiguravanje domaćih proizvoda i dobrodošla potpora za delatnost koja je u dodiru s prirodom, ali i koja je opterećena velikom društvenom odgovornošću - rekao je Daniele Salvano iz Coldiretti-ja.

Do sada je prikupljeno oko 1.500 prijava za posao na poljoprivrednim poljima u Venetu, a većinu, prema rečima Salvana, čine ponude studenata, radnika na privremenom radu u Venetu i penzionera. Zabeleženo je oko 200 različitih zanimanja iz kojih dolaze kandidati za posao.

Vlasnicima plantaža voća i povrća u Venetu potrebna je dodatna radna snaga za predstojeće branje špargli, jagoda i salate. Do sada su najviše upošljavali radnike iz Rumunije, koji su im od zatvaranja italijanskih granica uglavnom nedostupni.

Procenjuje se da će ova e-platforma biti primenjena i u drugim italijanskim regijama, odnosno da je Veneto izabran za eksperimentalnu fazu pokušaja spajanja ponude i potražnje za poslovima u Italiji. Slične inicijative su, kako navode mediji, pokrenute u Velikoj Britaniji i u Francuskoj.

Video: Najava pomoći ugostiteljima i hotelijerima uliva optimizam

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Радованс

    25. april 2020 | 12:08

    Puno je nezaposlenih po gradovima al na selo neće da se vrate, lakše im da kukaju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>