• 3
 ≫ 

O Mirkovoj dunjevači se naširoko priča: Okačio je kopačke o klin i bacio se na biznis s rakijom

 ≫ 

Srbija je prva u Evropi po proizvodnji dunja, ali po izvozu je tek na 14. mestu

  • 3
Mirko Radovanović, dunje, rakija

Mirko Radovanović / Foto: Rina.rs

Kada je svoje kopačke okačio o klin, fudbaler iz Čačka Mirko Radovanović, okrenuo se proizvodnji dunja. Na četiri parcele u okolnim selima, na oko 3,5 hektara, posadio je ovo voće pre pet godina, a žuti plodovi mahom su završili u rakiji.

- Pre pet godina smo zasadili prvi rod, plodovi su stigli nakon tri godine. Oko 10 tona je godišnji prinos i od toga smo napravili rakiju, srpsku dunjevaču. To nije nimalo lak proces, jer je ovo voće poprilično suvoparno i od celog roda izašlo je oko 300 litara - kaže Mirko za Rinu.

Dodaje da je to "test proizvodnja, jer još uvek razmatraju da li će ubuduće dunje prodavati u sirovom obliku ili će sve biti prerađeno u rakiju".

- Videćemo šta je isplativije - kaže bivši fudbaler.

Na to da gaji baš dunje, Mirko se odlučio najviše iz razloga jer mu je uz posao oko ovog voća, ostajalo dovoljno vremena da se i dalje bavi fudbalom, ali ovaj put kao trener. Prvi deo dana uvek provodi na imanju, a drugi deo na terenu sa mladim talentima.

Mirko Radovanović, dunje, rakija

Srbija prva u Evropi po proizvodnji dunja / Foto: Rina.rs

- Dunje nisu preterano zahtevne biljke, lake su za održavanje. Ulaganja su bila velika, a prva zarada očekuje se nakon nekoliko godina - kaže Mirko.

Malo je poznata činjenica da je Srbija prva u Evropi po proizvodnji dunja, ali mogućnost ivoza u inostranstvo još uvek nije maksimalno iskorišćena.

Naša zemlja nalazi se na 14. mestu, a ispred nje su države koje imaju znatno manju količinu ovog voća. Stručnjaci kažu da rešenje leži u udruživanju domaćih proizvođača.

Video: Recept za uspeh destilerije u šumadijskom selu - rakija sa ukusom zlata

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rakijdžija

    24. april 2020 | 15:45

    Istina od 100 kg. dunje, dobija se 3-4 litre rakije. U Srbiji se dnevno popije bar 100 litara rakije od dunje. Stvarno mislite da pijete pravu dunjevaču?

  • Pavke

    24. april 2020 | 15:13

    Pravi posao . I prava da je rakija!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>