• 10

Isplati li se voćarstvo? Porodica u Srbiji može pristojno da živi od 2 ha borovnice ili 10 ha oraha

Povratnici iz inostranstva da ulažu u voćarstvo

  • 10
Vranje Uzgajanje borovnica

Foto: Lična arhiva

Nacionalni tim za preporod sela Srbije pozvao je povratnike iz inostranstva da ulažu u voćarstvo, a ministar i jedan od koordinatora tima Milan Krkobabić kaže da u voćarstvo vredi ulagati i da bi voleo da i danas, kao nekad, izvoz voća i voćnih prerađevina bude zlatni posao Srbije.

Nacionalni tim za preporod sela Srbije preporučuje povratnicima iz inostranstva koje sorte voća da gaje i poručuje im da šansa da investiraju u voćarstvo i zarade za pristojan život svoje porodice postoji u svim krajevima Srbije.

- Prvi izvozni posao Srbije u Ameriku je bio izvoz suvih šljiva 1893. godine, kada je izvezeno 30.000 tona šljiva, inkasirano 37 miliona dolara i - Srbija je izbegla finansijsku krizu - rekao je Krkobabić.

Kako je saopštio Krkobabićev kabinet, povodom nedavnog poziva kopredsednika Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, ministra Milana Krkobabića i akademika Dragana Škorića povratnicima iz inostranstva da ulažu u svoju otadžbinu, stigla su mnoga pitanja iz zemlje i inostranstva, a najčešće je ono koju proizvodnju se isplati ulagati i u koje krajeve Srbije valja investirati.

Posle konsultacija sa stručnjacima Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, ministar Krkobabić i akademik Škorić ističu da se voćarstvo pokazalo kao odličan model u razvoju nerazvijenih područja Srbije i u rešavanju ekonomskih, socijalnih i demografskih problema.

Kopredsednici tog tima ističu da, prema međunarodno priznatom iskustvu profesora Zorana Keserovića, jedna porodica u Srbiji može pristojno da živi od dva hektara borovnice, 3,5 do četiri hektara malina, od 2,5 do tri hektara jagoda i trešanja, ako zasadi kupine, jabuke i kruške na pet hektara, ili orah, lesku, višnju, šljivu ili breskvu na površini od 10 hektara.

Velike šanse za finansijski uspeh postoje, kako smatraju, i u gajenju jagodastih voćnih vrsta u plastenicima. U saopštenju se navodi da se u strukturi izvoza poljprivrednih proizvoda Srbije malina, jabuka i višnja nalaze među prvih deset izvoznih proizvoda.

U poslednje tri-četiri godine u strukturi izvoza poljprivrednih proizvoda, voće i prerađevine od voća, nalaze se na prvom mestu sa više od 600 miliona dolara.

Voćarstvo je, kako piše u saopštenju, kroz istoriju imalo vrlo važnu ulogu u razvoju ekonomije Srbije, da je u kriznim trenucima zahvaljjući izvozu voća više puta spasavana srpska ekonomija, a da je tako i danas.

Navodi se da je aktuelni projekat obnove zadrugarstva „500 zadruga u 500“ sela pokazao da su voćari dobro organizovani, a povratnicima iz inostranstva preporučuje se da kontaktiraju zadružne saveze Srbije i Vojvodine, i Nacionalni tim za preporod sela Srbije gde će dobiti neophodne informacije.

Video: Poljoprivreda ne sme da se zaustavi: Zemlja se obrađuje uprkos vanrednom stanju i korona virusu

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    Prvi posao bio je izvoz sljive u Ameriku,za 30000 tona,to 30 000 000 kg sliva inkasirano 37 000 000 dolara.KOLIKO je otkupca cena sljive u proseku zadnjih pet kodina?15-20din.koliko je to CENTI?Moze porodica pristojno da zivi od 2,5h jagoda samo ukoliko porodica ima 20 clanova.da svi rade a samo dvoje -troje da raspolazu sa eventualnom zarado ,ostali na biro posle berbe.Imamo 10 ara jagode.nas cetvoro i troje dece ,svi se angazujemo tri meseca oko toga uspemo da odemo na more.mi u Grcku a veletrgovci na Havaje

  • David

    Pa znate li vi koliko novca treba da se podigne zasad od 10ha leske!?I treba da ulažete 7 godina da bi dočekali rod od kojeg možete početi živjeti i zarađivati.Govorim iz ličnog iskustva za zasad od 2ha.

  • nikolas

    MA KO VISE MOZE VAMA DA VERUJE KAD STE OVAJ NAROD SAMO MUZLI !!!!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke