• 10

Hrvati moraju da vrate 400 miliona evra EU, lažirali radove u plastenicima

Podižu se podsticaji na puste njive na kojima niko ništa ne proizvodi

  • 10
njiva

Foto: Pixabay

Hrvatska će najverovatnije morati da vrati tri milijarde kuna (396,8 miliona evra) podsticaja dobijenih od EU, jer je kontrola iz Brisela utvrdila da je samo dva odsto toij sredstava isplaćenih za ekološku poljoprivredu opravdano, piše Večernji list.

- Mi smo u Hrvatskoj promašili sve dosadašnje poljoprivredne politike, proizvodimo hrane ispod 45 odsto naših potreba, a čudimo se što su nam sela prazna i što nam mladi odlaze. Na ovakav način kako se donose i sprovode zakoni nije ni čudo što nam se to događa - rekao je vlasnik poljoprivredne firme Agro-palm i potpredsednik Hrvatske poljoprivredne komore Antun Vrakić.

On je ukazao da se već sada pojavljuju razni nakupci i prekupci, a sve na štetu seljaka i upozorio na pogrešan smer hrvatske agrarne politike, za koju kaže da je vode interesne grupe.

- Podižu se podsticaji na puste njive na kojima niko ništa ne proizvodi. Kontrola iz Brisela utvrdila je da je samo dva odsto podsticaja isplaćenih za ekološku poljoprivredu opravdano. I sad traže da se novac vrati za tri godine unazad, milijardu kuna po godini. Predlog je da taj povrat snosimo solidarno, ali to ne dolazi u obzir - odlučan je Vrakić.

Dodaje da je Poljoprivredna komora početkom krize koju je izazvala pandemija korona virusa tražila od Ministarstva poljoprivrede da se napravi spisak koliko čega ima na skladištu i da se vidi koju proizvodnju treba povećati, ali da odgovora nema.

- Nekad smo imali ratne, sada ćemo imati koronaprofitere - zaključio je Vrakic, prenosi zagrebački dnevnik.

Ministarstvo demantuje

U međuvrenu, stiglo je i saopštenje ministarstva poljoprivrede Hrvatske koje je ocenilo je da su medijske objave u kojima se navodi da će ta država morati da vrati podsticaja za ekološku poljoprivrednu proizvodnju iz EU za prošle tri godine, ukupne vrednosti od skoro 400 miliona evra, "neproverene i potpuno netačne".

U saopštenju se navodi i da je informacija da je svega dva odsto podsticaja isplaćenih za ekološku poljoprivredu opravdano takođe netačna.

- Od 2015. godine za ekološki uzgoj je kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014-2020. godine osigurano 128,3 miliona evra, odnosno skoro pa jedna milijarda kuna ukupno za sedmogodišnje razdoblje, od čega je 15 odsto sredstava (isplaćeno) iz državnog budžeta, a ostatak iz Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj - navodi se u saopštenju.

Video: Poljoprivreda ne sme da se zaustavi: Zemlja se obrađuje uprkos vanrednom stanju i korona virusu

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke