• 3

Vanredno stanje oštetilo povrtare, ali stiže pomoć Vlade: "Bacili smo 65 odsto zelene salate"

Čak i ono što su odgajili - nisu mogli da plasiraju zbog zabrane kretanja i zatvaranja zelenih pijaca

  • 3
povrće Porodica Dragačevac iz Lunovog sela bacila je 10.000 glavica zelene salate / Foto: Pixabay.com

Za poljoprivrednike je tokom vanrednog stanja bio pravi izazov da se izbore sa zabranom kretanja kako bi obradili njive i zasade.

Najveću štetu pretrpeli su povrtari, jer i ono što su odgajili - nisu mogli da plasiraju zbog zabrane kretanja i zatvaranja zelenih pijaca.

Porodica Dragačevac iz Lunovog sela kod Užica godinama se bavi povrtarstvom. Pod plastenicima imaju 20 ari ranog povrća, najviše zelene salate, a tu su i jagode, paprika, krastavac, dok na otvorenom gaje kupus i krompir.

Kažu da su oko dve trećine zelene salate bacili tokom vanrednog stanja, jer nisu mogli da isporuče ni prodavnicama, niti ponude na pijaci.

- Zelene salate smo bacili 10.000 glavica, a prodali smo 5.000. Plastenik, koji je stigao, čeka ista sudbina zbog zabrane kretanja. Vreli dani, salata će da sazri i da satrune - žali se Radoljub Dragačevac.

Dosta bolje je prošao Dragan Cvijović, koji svoje proizvode plasira za izvoz i u velike markete koji nisu zatvarani tokom vanrednog stanja. Glavna kultura, jagode, stiže ovih dana na berbu.

- Iz plastenika nemamo neke ozbiljnije količne i prodajemo po preprouci i prijateljima. Ove jagode na otvorenom stižu za branje za dvadesetak dana i po najavama neće biti problema sa izvozom - kaže Cvijović.

Za one poljoprivrednike koji su pretrpeli štetu u prethodnom periodu, ublažavanje mera i ponovno otvaranje zelene pijace u Užicu daje nadu da bar u narednom periodu neće biti tolike štete sa novim kulturama.

- Najviše smo tu plasirali robu, a sad ide nova kultura. Šteta je već učinjena sa ranim povrćem - navodi Dragačevac. Ipak, pomoć će, kažu užički poljoprivrednici, stići.

Vlada Srbije je usvojila Uredbe o novčanoj pomoći i o finansijskoj podršci poljoprivrednim gazdinstvima kroz olakšan pristup korišćenju kredita u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije.

Preko Uprave za agrarna plaćanja, poljoprivrednicima je na raspolaganju 2,6 milijardi dinara, a konkretno za povrtare opredeljeno je 25 dinara po kvadratnom metru upisane površine pod gajenjem povrća u zaštićenom prostoru, a najviše do 90.000 dinara.

Video: Poljoprivreda ne sme da se zaustavi: Zemlja se obrađuje uprkos vanrednom stanju i korona virusu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rola 54

    2. maj 2020 | 11:15

    Ako je sve moralo da se baci zašto država noje otkupila i podelila gradjanima kroz pakete. Ako može da se deli so šećer pirinač brašno i ostalo mogli su da podele i salate voće pa da obeštete ljude a ne da se baci. Sve šro se delilo neko morao da plati tako i salate bi se platile i svo bi bili zadovoljni. Sada nam ostaje da platimo nešto što nismo iskoristili.

  • Haha

    2. maj 2020 | 12:09

    Em bacili salatu em potrosili na prskanje.Steta.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>