• 2

Suša uporno zadaje glavobolju našim poljoprivrednicima. Vlada izrađuje plan za ublažavanje posledica

Cilj programa je da se identifikuju činioci koji doprinose dezertifikaciji, i da se uvedu praktične mere za borbu protiv te pojave, kao i za ublažavanja posledica suše

  • 2
SRBIJA POLJOPRIVREDA SUSA Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Srbija je počela izradu Nacrta nacionalnog akcionog programa za borbu protiv dezertifikacije i degradacije zemljišta i ublažavanje posledica suša (NAP), saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Izrada NAP-a je u skladu sa Zakonom o planskom sistemu Republike Srbije, a obaveza je nastala kroz Konvenciju Ujedinjenih nacija o borbi protiv dezertifikacije u zemljama sa teškom sušom i/ili dezertifikacijom.

"Cilj ovih programa je da identifikuju činioce koji doprinose dezertifikaciji i praktične mere neophodne za borbu protiv dezertifikacije i ublažavanja posledica suše, kao i da odrede odgovarajuće uloge vlade, lokalnih zajednica i korisnika zemljišta i raspoložive potrebne resurse", saopštilo je Ministarstvo.

"Nacrt će izraditi Radna grupa koju je Ministarstvo obrazovalo, a u njoj su predstavnici relevantnih državnih organa i organizacija, naučnih i stručnih institucija i organizacija civilnog društva, koji će obezbediti relevantne informacije i podatke", navodi se dalje u saopštenju.

Video: Poljoprivreda ne sme da se zaustavi: Zemlja se obrađuje uprkos vanrednom stanju i korona virusu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr.

    5. maj 2020 | 07:41

    Šta bi sa pomoći za poljoprivredu?niko više ni ne pominje!

  • zeljko

    4. maj 2020 | 11:47

    kod nas na jugoistoku nema suse,krajem marta pao pola metara sneg,ovih dana skoro svaki dan pljusak, za sada sto se tice poljoprivrede sve je u najboljem redu,a da,jedino kajsije su izmrzle i ocekuje se veoma mali rod ove godine.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>