• 0

Velike kompanije pomagale malim firmama, e-pijaca ublažila posledice korone

Trgovinski lanci su od malih proizvođača uzimali velike količine voća i povrća, dok su bolje pozicionirane mlekare otkupljivale mleko po tržišnim cenama

  • 0
Žena, voće, korpa

Plasman robe preko onlajn pijace je jednostavan: unose se samo osnovni podaci i telefon / Foto: Shutterstock

- Proizvođači kvalitetne hrane, i mali i srednji proizvođači, najviše su pogođeni krizom koja je nastala usled virusa korona što se sektora poljoprivrede tiče, a e-pijaca pomogla im je da ne ostanu bez mogućnosti da plasiraju svoju robu i zarade - rekao je danas Marko Majstorović, iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

On je na onlajn panel diskusiji, na temu "Mali proizvođači hrane: pijace i novi horizonti prodaje", rekao da se kriza odrazila tako da su sistemi distribucije naglo otežani i time najviše pogođeni mali proizvođači.

Kao primer, naveo je da je u okolni Valjeva nekoliko malih mlekara raznim vrstama sira snabdevalo restorane u Beogradu i da su po uvođenju vanrednih mera ostali bez te mogućnosti, ali i bez prilike da bilo kome prodaju mleko.

- Morali smo da se dovijamo na razne načine. Kontaktirali smo veće mlekare i apelovali da se organizuje neka vrsta interventnog otkupa mleka sa terena, a one su pokazale ogromno razumevanje za to i prihvatile naš poziv - rekao je Majstorović.

Kaže da su pristale da otkupe mleko po tržišnim cenama i da je tako nadomešćen pad tražnje. Majstorović dalje navodi da je od velike pomoći bilo uvođenje e-pijace, i da je registrovano više od 2.000 ponuđača.

Ističe da procedura plasmana robe na taj način nije komplikovana: unose se samo osnovni podaci i kontakt telefon.

- Onlajn tražnja ne može sasvim da zameni sisteme distribucije, ali pokušavamo da tako nadomestimo probleme, i imali smo značajan broj potvrđenih transakcija - rekao je Majstorović.

Navodi da su veliki trgovinski lanci otkupili od malih proizvođača velike količine voća i povrća, i uključile u lanac solidan broj novih dobavljača.

Dodaje da će za njih uskoro biti dostupna nova opcija, odnosno nova vrsta pretrage, kako bi u roku od svega nekoliko sekundi dobili informaciju gde u svojoj okolini imaju najbližu ponudu neke robe koja im je potrebna.

Video: Uvedene još dve uredbe za pomoć poljoprivrednicima

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>