• 5
 ≫ 

"Seoski turizam može biti srpsko more": Treba vam oko 10.000 evra da uložite

 ≫ 

Seoski ili ruralni turizam je složena vrsta turizma, jer integriše sve vrste turizma u seoskim predelima kao što su agroturizam, salašarski, kulturni, vinski, gastronomski, garden, zanatski, kamping, lovni, ribolovni, manifestacioni...

  • 5
seoski turizam

Foto: Risto Kostov

Seoski turizam u Srbiji ima preduslove za prosperitetan razvoja i može da bude izvor dopune budžeta poljoprivrednog gazdinstva ali i unosan i kreativan porodični posao, navodi se u današnjem saopštenju Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj Milana Krkobabića.

Prema dostupnim podacima, više od 1.000 porodičnih gazdinstava koje se bave seoskim turizmom u Srbiji ostvaruje gotovo deset odsto ukupne zarade naše zemlje od turizma, a interesovanje za boravak u seoskim domaćinstvima iz godine u godinu raste, navodi se u saopštenju posle konsultacija kopredsednika Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Krkobabića i akademika Dragana Škorić, sa profesorkom Nadom Vidić, stručnjakom za tu oblast.

Kao model ulaganja povratnicima iz inostranstva Krkobabić je preporucio udruživanje radi većih efekata.

- Zdrava i ukusna, najčešće organski proizvedena hrana, predmeti domaće radinosti, plod starih i novijih zanata, promocija kulturno-istorijske i prirodne baštine, uz čuvenu gostoljubivost naših domaćina, čine deo prepoznatljivih prednosti u oštroj konkurenciji za naklonost domaćeg, a posebno gosta iz inostranstva - rekao je on.

Dodao je da bi prihod bio uvećan kroz udruživanje u specijalizovane poljoprivredno-turističke zadruge, koje će, u ime tih domaćinstava, preuzeti sve organizacione, finansijske i promotivne poslove.

- Nije pretenciozno reći da seoski turizam može da bude - srpsko more - izjavio je Krkobabić.

Seoski ili ruralni turizam je složena vrsta turizma, jer integriše sve vrste turizma u seoskim predelima kao što su agroturizam, salašarski, kulturni, vinski, gastronomski, garden, zanatski, kamping, lovni, ribolovni, manifestacioni (muzički, književni, filmski), etno turizam, planinski, jezerski, rečni, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da u zaštićenim, prirodnim i kulturnim, predelima su u ponudi biciklistički, planinarski i drugi brojni oblici rekreativnog turizma.

Temelj turističke ponuda u seoskom turizmu je u raznolikosti jer su zastupljeni ravničarski, brdski, planinski, rečni, jezerski, i drugi areali sa očuvanom izvornom prirodom, izuzetnih rekreativnih svojstava, a Srbija poseduje bogatu seosku kulturnu baštinu sa tradicionalnim etno obeležjima seoskog stanovništva.

Kao putokaze za razvoj seoskog turizma profesorka Vidić navodi Turističko selo Zlakusa, Terzića avliju, Muzej na otvorenom Staro selo Sirogojno, Kapetan Mišin breg, ali i vojvođanski salaši, krajinske i druge vinarije, sve brojnija etno sela i seoske etno manifestacije.

Akademik Škorić kao uspešan region izdvaja zapadnu Srbiju gde više stotina domaćinstava svoju egzistenciju obezbeđuje u seoskom turizmu, a kao etno destinaciju izdvaja Drvengrad, koji je pre više godina poroglašen za najbolje etno-arhitektonsko ostvarenje u Evropi.

Procenjuju i da je investicija za bavljenje seoskim turizmom, pre svega kod onih koji već imaju objekte i druge resurse, iznosi 10.000-15.000 evra.

Video: 10 destinacija u Srbiji gde možete provesti ostatak prošlogodišnjeg odmora

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    10. maj 2020 | 17:07

    Pa ne može. Tešimo se ali ne može. More je more.

  • Ena

    10. maj 2020 | 17:18

    Toliko prirodne lepote ima kod nas i oko nas ali nasem narodu je sve tudje i bolje i lepse !

  • J...

    10. maj 2020 | 17:45

    A i cene podigli tako da...sedi kuci!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>