• 2

Prehrambeni nacionalizam: Da li je dobro kupovati samo domaću robu?

Postoji rizik od negativnih posledica po poštenu konkurenciju i zajedničko tržište

  • 2
povrće, meso, hrana, namirnice

Pixabay.com

Vlade nekoliko zemalja članica EU koriste krizu izazvanu korona virusom da "proguraju" protekcionističku agendu koja patriotizam izjednačava s konzumiranjem proizvoda domaće prehrambene industrije, a neki upozoravaju da je taj trend pretnja jedinstvenom tržištu Evropske unije, navodi evropsko izdanje internet sajta "Politiko".

- Pozivam na prehrambeni patriotizam, na poljoprivredni patriotizam - izjavio je ove sedmice francuski ministar poljoprivrede Didije Gijom, podstičući sugrađane da pomognu domaćim poljoprivrednicima tako što će, umesto paradajza i jagoda iz Španije, kupovati one iz Francuske, koje su, inače, skuplje.

Ističucući da evropski "gastronacionalisti" sada kao izgovor za svoje opredeljenje koriste oporovak od ekonomske krize izazvane epidemijom korona virusom, "Politiko" navodi da su neke druge zemlje otišle i korak dalje.

Tako je, na primer, vlada Poljske javno prozvala 15 prerađivača mleka zbog toga što su tu sirovinu uvozili iz drugih zemalja EU, umesto da je kupuju od poljskih poljoprivrednika, kojima će, radi jačanja privrednih sektora pogođenih pandemijom, biti date određene privilegije.

Sličan potez će, kako je najavljeno, povući i Austrija, ali uz poštovanje međunarodnih trgovinskih standarda i standarda EU.

Predsednica unije farmera Engleske i Velsa Minet Baters ovog meseca je najavila da će od vlade zatražiti da se, kada god je to moguće, nabavke hrane vrše isključivo iz domaćih izvora, a slične pozive svojim vladama uputila su i ministarstva poljoprivrede Portugala, Grčke i Bugarske.

Posle zatvaranja restorana zbog COVID-19, tržiste hrane je poremećeno, budući da je potražnja pala, a ponuda porasla, pa je javnost jednog broja zemalja pozvana da se hrani "patriotski", navodi "Politiko".

Tako je, na primer, Belgijancima poručeno da jedu više pomfrita, Francuzima da konzumiraju više luksuznih sireva, dok će Britancima biti preporučeno da piju više čaja, i to, naravno, sa mlekom.

Međutim, nemačka ministarka poljoprivrede Julija Klekner upozorila je na opasnost od "potrošačkog nacionalizma", naglašavajući da bi zemlje članice EU trebalo da se uzdrže od primene protekcionističkih mera u nameri da pospeše privredni oporavak.

- Ne smemo da ugrozimo dostignuća unutrašnjeg tržišta (EU) - rekla je Julija Klekner.

Još jedan razlog za zabrinutost u Briselu predstavlja državna pomoć koju je, u ukupnom iznosi od više od 1,2 milijardi evra, svojim poljoprivrednicima odobrilo osam zemalja članica EU, koristeći privremeno ublažavanje propisa koji regulišu konkurenciju na tržištu EU.

Kako navodi "Politiko", evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojćehovski upozorio je da usled toga postoji rizik od negativnih posledica po poštenu konkurenciju i zajedničko tržište.

Video: Poljoprivreda ne sme da se zaustavi: Zemlja se obrađuje uprkos vanrednom stanju i korona virusu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PIXY

    18. maj 2020 | 10:06

    To radim odavno,nije valjda zabranjeno kupovati nasu robu u nasim lancima,a mislim da je nasa prehrambena industrija po kvalitetu za koplje ispred,jedino ako nije trend pljuvati svoje i biti protiv svoje drzave,e ja onda nisam u trendu

  • Grunf

    18. maj 2020 | 10:02

    Jest i biće. Stranu samo ako ne postoji domaća varijanta. Ionako je strana roba za ovaj deo evrope trećerazrednog kvaliteta.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>