• 3

Iz šume 500 evra: Počela berba vredne pečurke, ima je na pregršt, i ne, nije tartuf

Berba uveliko traje

  • 3
Morchella esculenta, pecurka, Kruti Smrcak Foto: Shutterstock

Planine i šumarci u Srbiji puni su pečuraka jer im je pogodovala kiša. Bere se i vrganj i lisičarka i popularni tartufi, ali ove godine dosta ima i smrčaka. 

Pored toga što je jedna od najukusnijih gljiva na ovom podneblju, smrčak je izuzetno zdrav, te ga s pravom nazivaju darom prirode. Sadrži visok nivo antioksidanata, bogat je vlaknima, poboljšava rad jetre, a blagotvorno deluje i na kardiovaskularni sistem.

Smrčak spada u red najzdravijih plodova prirode. Ova gljiva raste od aprila do juna u niskoj travi i proređenim šumama, ali sušena može da se kupi u dobro opremljenim marketima.

Cena mu je čak pet puta veća od vrganja, pa se za kilogram suvog daje i više od 100 evra.

To je skupocena pečurka, pa u Evropi košta i duplo skuplje. Oglasi za otkup su već krenuli na internetu, a poznavaoci prilika kažu da je zarada dobra.

Kako nam kaže jedan od redovnih berača sa Zlatara, problem je što cena sirovog smrčka nije toliko visoka, pa većinom svi suše ovu pečurku. Na kraju, treba više od 10 kilograma sirovog da biste dobili kilogram suvog smrčka, a njega u šumi nije baš lako naći.

Video: Ove pečurke nikako ne smete da pojedete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zaratustra

    18. maj 2020 | 13:13

    Jel postoje neki kucici koji su dresirani da nadju ove pecurke?

  • Toza NS

    18. maj 2020 | 13:13

    U zemlji u kojoj se zakoni pišu tek da budu napisani je sve dozvoljeno. Isto tako i za puževe. Šta bi bilo kad bi svako, bez ikakve dozvole, napunio samo jednu torbu puževa? Eno i od Fruške gore će kanda biti livada.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>