• 4

Nevreme pokosilo srpsku Toskanu: Rod trešnje potpuno desetkovan

Svaki plod koji je pogođen ledom više nije za upotrebu

  • 4
Voće, nevreme, grad Nevreme udarilo na trešnje u Topoli / Foto: Rina

Nevreme koje je protutnjalo kroz Srbiju nije zaobišlo ni zasade voća u opštini Topola. Najveću štetu pretrpelo je selo Donja Trnava, ali grad nije poštedeo ni susedno selo Šume.

- Pod zasadima voća imam 18 hektara, najgore je prošla trešnja jer je stigla za berbu. Oko 30 ari, pod sortom burlat, trebalo je da počnemo brati ovih dana, ali grad je obrao umesto mene. Svaki plod koji je pogođen ledom više nije za upotrebu - kaže poljoprivrednik iz sela Donja Trnava, Nenad Milenić.

Ovaj domaćin ističe da njegova desetočlana porodica živi od poljoprivrede i da su na velikom gubitku posle današnjeg nevremena.

Štete na zasadima voća ima i u selu Šume, koje se graniči sa Donjom Trnavom.

Gradonosni oblaci oštetili su zasade na porodičnom imanju Glišić koje se generacijama bavi uzgojem voća.

Voće, nevreme, grad Plod pogođen ledom više nije upotrebljiv / Foto: Rina

- Veliki broj plodova jabuke je oštećen, taj plod će teško nastaviti sa razvojem, a posledice nevremena biće vidljive i na jesen. Oko 15 vagona plodova prve klase je sigurno oštećeno, jer su izgubili tržišnu vrednost. Svake godine nas snađe ista muka, jer u ovom periodu uvek bude grada - kaže Aca Glišić.

Koliko su oštećeni voćnjaci u opštini Topola proceniće komisija, koja će danas i narednih dana izaći na lice mesta i popisati štetu. Iz lokalne samouprave pozivaju građane da prijave štetu koju su pretrpeli, kako na poljoprivrednim kulturama, tako i na objektima, pozivom na broj telefona 034/6811-008.

Video: Zoran je dokazao da je u Srbiji apsolutno sve moguće, čak i dobrička banana

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravednik

    21. maj 2020 | 13:41

    Nema veze za štetu, ali nemojte zaboraviti da platite porez. Možete i osiguranje ako imate protivgradne stanice na svakom ćošku njive i protivgradne mreže i kompletnu infrastrukturu koja nju prati. Tada čak možete i osigurati imanje, mada nemam pojma čemu ono u tom stadiumu služi. Ali opet morate paziti da pada okrugao grad, jer ako je šiljat to osiguranje ne pokriva, itd....

  • nikolas

    21. maj 2020 | 17:08

    SRPSKA TOSKANA TREBALA BI DA IMA MREZE PREKO VOCNJAKA PA DA NEMORA NIKO DA GLEDA U NEBO !!!

  • Dux

    21. maj 2020 | 15:52

    Cuj Toskana.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>