• 32
 ≫ 

U susret sezoni: Počeli da traže radnike, da li biste brali borovnice za 4.000 dinara dnevno?

 ≫ 

Ova voćka je vremenom postala srpski brend, baš kao i maline...

  • 32

Borovnice postaju sve popularnije / Foto: Pixabay

U ariljskom kraju branje malina počinje za oko mesec dana, mada je nevreme koje je zadesilo Srbiju 19. maja praktično urnisalo zasade, i to ne samo ovog voća. Početkom juna, sazrevaju i sve popularnije borovnice, za koje su berači uvek potrebni, posebno u julu.

Berački poslovi su popularni svake godine, iako nisu laki, jer od njih može lepo da se zaradi. Traju od početka maja do sredine oktobra, a mnogima je u poslednje vreme najprimamljivija berba borovnica, jer je dnevnica za njih duplo veća nego, na primer, za maline.

Vlasnici voćnjaka za branje malina, kupina, jabuka, breskvi godinama unazad nude dnevnicu koja varira od 1.800 do 2.300 dinara, dok su za berbu borovnica spremni da plate 3.000, pa čak i 4.000 dinara, u zavisnosti od obima plantaže i posla.

Ovo "kraljevsko voće" obično se bere u periodu od 6 do 8 nedelja, budući da postoje rane, srednjerane i pozne sorte. Sve više ljudi se "baca" na biznis s borovnicama, jer je isplativ. Stručnjaci kažu da su one za Srbiju "nove maline", što znači da bi mogle da dožive istu svetsku popularnost.

Glavna prednost je što plodovi borovnice nisu osetljivi kao plodovi maline.

 

U Šumadiji i Vrnjačkoj Banji ima poznatih plantaža s borovnicama. Važno je napomenuti da se beru samo zreli plodovi, koji su plave boje.

Prilikom pakovanja, uklanjaju se lišće i crvenkasti plodovi, a dobar berač za osam sati rada može da nabere do 40 kg borovnice, odnosno da napuni od 60 do 80 kutija zapremine 0,5 l.

Zanimljivo je da su smrznuti plodovi istog kvaliteta kao sveži, međutim, tu se borovničari najčešće i "sapletu". Za industriju je potrebno uzgajati posebnu sortu. Inače, što je plod krupniji - to je bolja tržišna cena.

Prema rečima stručnjaka, šansa Srbije je u tome što ovu voćku imamo pre svih, a zapadne zemlje vape za količinama. Borovnice imaju dobar izvozni potencijal, jer je mi imamo u junu, kada nje realno nema.

Za našom borovnicom najviše postoji interesovanje u zapadnim zemljama Evrope, pre svega u Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Velikoj Britaniji, ali je traže i Rusi.

Ono što je važno da znate, ako želite da uđete u posao s borovnicama, jeste da su ulaganja velika, i ne sme biti improvizacije, ako ne želite da vas stignu kasniji troškovi.

Ipak, kada je reč o ceni na svetskom tržištu, Srbija je u dobroj poziciji. Imamo malo nižu cenu nego Španci ili Poljaci, koji za organsku borovncu dobijaju 6-7 evra. Mi, s druge strane, imamo konvecionalni sistem sadnje.

Video: Grad zamalo opustošio plantažu borovnica kod Vrnjačke Banje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    21. maj 2020 | 13:21

    Za 4000 sa zadovoljstvom

  • Dusan

    21. maj 2020 | 14:05

    Nije mi jasno da Švedjani plaćaju 150-200€ dnevno za branje šumske norovnice na dan plus po kilogramu. Dolaze berači iz čitavog sveta pa i iz Srbije. Dada daju ekstra dozvole za ulaz beračima i dozvolu za rad možete dobiti za 1 dan u ambasadi.

  • Nesa rs

    21. maj 2020 | 13:40

    Lepa dnevnica....samo...mora se radi...jbg

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>