• 3

Malinari na mukama: Oluja uništila rod, jedva nalaze radnike i još plaćaju testove za koronu

Nedavno je za ovo voće zatraženo da se proglasi strateškim proizvodom

  • 3

Malinari iz ariljskog kraja brinu za ovogodišnji rod maline zbog štete koju je nanelo nevreme, ali i zbog problema obezbeđivanja radne snage.

- U mom malinjaku su polomljeni laštari. Procena je da će ove godine biti i 20 odsto manji rod nego prošle godine, jer je i sadni materijal veoma loš. Problem je što nema ni radne snage - žali se predsednik Udruženja malinara "Vilamet spas" iz Arilja, Dragan Bogdanović.

On ističe da je situacija, izazvana epidemijom, stvorila još veće muke kada je reč o obezbeđivanju berača.

- Koga ti u ovoj situaciji da primiš u kuću, a trebalo bi da se plati i 6.000 dinara za testiranje radnika - kaže Bogdanović, i dodaje da će tražiti rešenje od države da se testovi ne plaćaju.

Malinari navode da je realna cena za kilogram roda ove godine od 180 do 200 dinara, a iz Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije smatraju da je najbolja strategija utvrditi cenu za duži vremenski period.

- Bolje da se napravi kompromisna cena na deset godina, 1,75 evra, i da svi znamo koliko ćemo proizvoditi maline, da propratimo gajenje, da zamenimo zaraženu malinu, da imamo neki red - kaže predsednik Ascoijacije, Dobrivoje Radović.

On podseća da je, na nedavnom sastanku s Radnom grupom, za malinu zatraženo da se proglasi strateškim proizvodom ili proizvodom od strateškog značaja i da se završi rejonizacija.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sima

    I sada ce opet da traze od drzave cenu koja im odgovara pa ako im drzava ne izadje u susret blokirace puteve.

  • Jagoda

    Tako vam i treba što nesadite grožđe 🍇🌶️🍅🍉🥜🥔🥦🌽🥕

  • dragan

    Dnevnica treba da bude 50€

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke