• 41

Jagode spale na 1 evro! Šta se dešava sa cenom i da li se isplati ovaj biznis u Srbiji?

Manje količine - za jelo, pripremu slatka, džema ili sirupa, prodaju na pijaci, a oko 300 - 350 kilograma svakog drugog-trećeg dana beru za tržište Beograda i Novog Sada

  • 41
jagode, plantaža jagoda Foto: D.G.

U Mačvi i Pocerini u punom jeku je berba jagoda. Slatkim crvenim plodovima iz plastenika još u  aprilu su se sladili Moskovljani, a oko Đurđevdana, kada je  sazrela i jagoda na otvorenom, prvim sezonskim voćem iz ovih krajeva su preplavljene i  domaće pijace širom Srbije. 

Kako se sezona približava kraju, zbog povećane ponude jagode su jeftinije, ali su proizvođači zadovoljni zaradom jer je jagoda izuzetno dobro rodila. I kvalitet je, zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama nikad bolji, pa nema problema sa plasmanom.

Pogledajte ovu plantažu jagoda, da li biste ih brali?

Dragiša Martinović iz Bogatića obrađuje 17 hektara zemlje. Veliki je proizvođač mleka, mesa i povrća, a prve jagode je zasadio pre tri godine. Od tada je udvostručio površinu i zbog toga se ne kaje. Na 40 ari zasađenih najslađom sortom Clery  berba je počela u prvoj nedelji  maja i do sada su prodali više od 3 tone. Zbog dobrog roda, koji premašuje pola kilograma po sadnici, berba će potrajati bar još dve sedmice.

- Jagode donesu prvu zaradu u godini, koja je još slađa ako je dobra cena. Mi smo uspeli da sačuvamo sadnice od mraza kada su bile u cvetu, pa su sazrele nešto ranije nego kod ostalih i prve količine koje smo brali 4. maja prodavali smo po 280 i 300 dinara po kilogramu. Kako je ponuda na tržištu rasla,  cena je počela da pada i sada je oko jednog evra. Sve prodajemo na njivi kupcima koji neprestano zovu i nije problem prodati jagodu kada je kvalitetna  - kaže Dragiša.

Ističući da je proizvodnja jagoda visokoprofitabilna, dodaje kako uzgajivači nikad unapred ne znaju da li će se na kraju sezone osladiti  ili će ostati bez svega što su uložili. Za prvih dvadesetak ari, prema rečima Dragišine supruge Snežane, koja je više od svih ukućana posvećan plantaži jagoda, ulaganja su iznosila oko 100.000 dinara.

jagode, plantaža jagoda Foto: D.G.

- Najskuplje su sadnice koje moraju da budu kvalitetne. Sledeće godine već sami ostavimo živiće i to je jedna od prednosti jer za proširenje proizvodnje ne moraju da se kupuju nove sadnice. Zatim je potrebna folija na kojoj se jagode sade, creva za navodnjavanje, a ima i dosta fizičkog rada. Najvažnija je, međutim voda i  sistem kap po kap, bez kojeg nema dobrog prinosa - kaže Snežana.

Na plantaži Martinovića zrelih jagoda ima svakodnevno. Manje količine - za jelo, pripremu slatka, džema ili sirupa, prodaju na pijaci, a oko 300 - 350 kilograma svakog drugog-trećeg dana beru za tržište Beograda i Novog Sada.

Vredni domaćini se ne uzdaju u sezonske radnike, koje nije lako pronaći iako na sat mogu da zarade 300 dinara, već svaka jagoda "prođe" kroz ruke svih ukućana i rođaka i prijatelja koji priteknu u pomoć.

Video: Malinari brinu za rod i radnu snagu: Nadaju se kompromisu oko cena

(D.G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    23. maj 2020 | 19:42

    U Srbiji se isplati biti samo advokat, politicar ili kriminalac a postenim radom se ovde ne moze zaraditi za normalan zivot. kada nesto i proizvedes svi bi da zive preko tvojih ledja a ti njamanje imas od svog rada na kraju.

  • Aca

    23. maj 2020 | 22:48

    Ni toliko ne vrede koliko su pune OTROVA!!!

  • Nenad

    23. maj 2020 | 23:17

    I 1 euro je dobra cena za njih zato sto na parceli od 10 ari ide oko 4000 hiljade sadnica zavisno od konfiguracije njive.U prvoj godini roda vracaju se svi troskovi ulaganja tu mislim na foliju creva i sve ostalo sto ide cak ce vam i ostati nesto novca a u drugoj godini roda svaki koren ce vam dati oko 1 kilogram jagoda ako je dobro odradjen pa kad pomnozite sa brojem sadnica koje staju na 10 ari dolazite do odlicne zarade za tu povrsinu .Neka mi neko kaze kulturu koja ce mu dati toliki prihod na tako maloj povrsini.I da ne zaboravim da kazem da vam za 10 ari zasada nisu potrebni radnici koje bi placali vec to moze jedna cetvoroclana porodica da bere.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>