• 5
 ≫ 

Žene na selu i dalje u lošoj poziciji: Tek svaka šesta ima nekretninu na svoje ime

 ≫ 

U selima je kod žena i dalje prisutna svest da nisu deo roditeljskog doma, pa se odriču prava na udeo ili nasledstvo

  • 5
selo

Žene na selu se odriču nasledstva / Foto: Pixabay

U seoskim sredinama 84 procenata žena nema nikakvu nepokretnost na svoje ime, što je dokaz lošije pozicije žena u Srbiji, navodi NALED u danas objavljenom biltenu.

Nova analiza NALED-a i kompanije "PwC" pokazala je da žene bez vlasništva nad stanom ili kućom teže ostvaruju ekonomsku nezavisnost; i dalje je u selima prisutna svest da nisu deo roditeljskog doma, pa se odriču prava na udeo ili nasledstvo.

NALED navodi da sticanje nekretnina otežava činjenica da žene u Srbiji u proseku imaju za oko 8.000 dinara niže plate od muškaraca, a na selu je svaka druga formalno nezaposlena i njih samo 7,4 procenata poseduje zemlju.

- U selima je tek svaka šesta žena upisana je u katastar, dok je na nivou cele Srbije svaka četvrta žena vlasnica ili suvlasnica nekretnine, a vlasništvo nad nepokretnom imovinom je važan preduslov da budu samostalnije i da, primera radi, na osnovu te nekretnine podignu kredit i započnu sopstveni posao - izjavila je Jasmina Radovanović, ispred NALED-a.

Žene

Stan u Srbiji poseduje četvrtina muškaraca, a samo 14,6 odsto žena / Foto: Pixabay

Žene su, međutim, češće vlasnici nekretnina nego 2018. godine.

 

- Uvedena je automatska registracija zajedničkog vlasništva nad nekretninama stečenim u braku, osim ako se radi o posebnoj imovini jednog od supružnika kada je potrebno da takvu imovinu supružnik indentifikuje u izjavi overenoj kod javnog beležnika - kaže Jasmina.

Dodaje da vidljivost oba supružnika, kao vlasnika nepokretnosti u evidenciji katastra, pruža dodatnu zaštitu kako vlasnicima nepokretenosti, tako i trećim licima u slučaju raspolaganja.

Ukupno, u Srbiji je gotovo 25 miliona evidentiranih nepokretnosti, od čega dame poseduju u celosti ili imaju udeo - u 6,43 miliona, navodi NALED, a kako se dodaje "žene su upisane kao jedine vlasnice 13,95 procenata nekretnina, a kao suvlasnice u oko 12 procenata".

Stan u Srbiji poseduje četvrtina muškaraca, a samo 14,6 odsto žena.

Video: Strani kapital uložio u rodno selo: Uveo je struju i izgradio put kako bi podigao fabriku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • g

    31. maj 2020 | 13:35

    Na selu i muskarac retko ima nekretninu, kucu, plac, njivu, sumu na svoje ime. Cutis i radis dok se deda od 95g.ne upokoji pa ostavi tati od, bezmalo, 80g.pa ti nasledis kad dodjes u, tako neke, 'fine' godine. E sad, ako imas srece da docekas ok, ako ne, nista..otprilike kao u VB..kraljica i princ Carls, umrece a krunu docekati nece..zene?! E to je tek posebna, jadna prica..da, da dodam- moze da se desi da se deda ozeni pa komplet porodica ostane na ulici, zbog takvog sistema nasledjivanja, znam par primera.

  • Zeneeee

    31. maj 2020 | 13:48

    Dosadile vise i zene i zenska prava. Zenska prava su izmisljena da bi se unistila porodica kao institucija zato sto se lakse upravlja individuom.

  • Tako je to

    31. maj 2020 | 17:35

    Na selu ne uzimaju nasledstvo iz više razloga : 1. ako ima brata ili braću ostavlja se njima po nekom nepisanom pravilu 2. ako uzme njivu šta da radi sa njom da proda jeftino neisplati se da je obrađuje ako je u istom mestu i može a ako je u petom selu ? 3. da uzme deo kuće kako? ne može da skine sprat i ponese za sobom itd, itd E sad može brat da joj isplati njen zakonski deo a od čega treba pola života da radi da bi sestri ili sestrama isplatio njihov deo. Tako da ženska deca kada se udaju imaju pomoć roditelja u skladu sa mogućnostima a deoba ,,pa žensko je udala se pomažemo koliko možemo"....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>