• 2

Francuzi piju naša vina: "Srbija je izuzetna za gajenje loze i može da parira Evropi"

Stručnjaci obećavaju vrhunske prinose i kvalitet grožđa

  • 2
Za dobijanje kvalitetnog vina potrebno je nekoliko godina Vinogorje Pomoravlja je na "vinskom putu" i odande se izvozi vino u Kinu, Rusiju, SAD / Foto: Pixabay

Vinogradi Pomoravlja, Resave i Levča ove godine su veoma dobro rodili i obećavaju vrhunske prinose, kvalitet grožđa i vina, ocenili su vinogradari i stručnjaci za vino i vinograde.

S dugom tradicijom, u poslednje vreme vinogradari, uz internacionalne sorte sve su više okrenuti autohtonim sortama, vinogradi se šire, obnavljaju stari i podižu novi, a grade se i savremene vinarije, od kojih su mnoge u samim vinogradima.

Tu im u susret izlazi i država kroz razne subvencije, navode proizvođači.

Prednjači Levač, gde su se ljudi vinogradarstvom bavili i 1555. godine, a prve proizvedene primerke količine vina nosili su knezu Lazaru u Kruševac na probu. U ovom kraju, čije je administartivno središte Rekovac, na omanjem prostoru uspešno radi pet vinarija i podruma.

- Jagodinsko vinogorje je jedinstveno u Srbiji južno od Beograda, kada je u pitanju izgradnja vinarija sa savremenom tehnologijom, a na razdaljini od sedam, osam kilometar sagrađene su tri - izjavio je za Tanjug stručni saradnik za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredne stručne savetodavne službe za Pomoravski okrug u Jagodini, Dejan Jocić.

Vinogorje Pomoravlja je na "vinskom putu" i odande se izvozi vino u Kinu, Rusiju, SAD, ali i u Francusku, Italiju i Španiju.

- Srbija je kompletno veoma pogodna za gajenje vinove loze i može se sigurno nositi sa Evropom kada je u pitanju kvalitet, a ima i vrsne stručnjake - ocenio je Jocić.

Video: Nevreme u Aleksandrovcu uništilo sve kulture: Šteta se ceni na 100 odsto

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    2. jun 2020 | 14:50

    Da, područje Levca je poznati proizvidjac vina. Ali, najpoznatiji proizvodjac vinove loze-sadnica u svetu je Velika Drenova kod Trstenika.Taj region Krusevaca, Aleksandrovaca, tzv vino rodne Zupe je srce sortnih vina sa preko 36 vinskih podruma. Jedan ekskluvizitet, na daleko cuvena vinarija sa svim svetskim savremenim sadržajima je u selu Veluce kod Trstenika. Vinarija,, Milosavljevic,, verovali ili ne vec 25 godina, svoja visoko kvalitetna vina izvozi najpre najvise u Svajcarsku, zatim u Nemacku,Francusku, Italiju..!!Kvalitet grozdja je prirodno bogat i prestavlja retkost u svetu, jer se vinogradi nalaze tik uz izvor cuvene vode,, Mivela, bogate magnezijum!!! Uz sve ove prirodne elemente i minerale je i nadaleko cuveni kulturno istorijski manastir Veluce koji daje ton riznici i ukusu vina.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>