• 0

Srpska Toskana oživljava: 300 hektara biće pod sistemom za navodnjavanje, uloženo dva miliona RSD

"Već godinama unazad razmatramo kako da se uzme voda sa reke Jasenice, a da se ne ugrozi njen biološki minumum, jer su domaćini nizvodno u odnosu na sela Vinča, Blaznava i Plaskovac imali bojazan da će ostati bez vode"

  • 0
Topola, navodnjavanje, voda

Topola / Foto: Rina.rs

Oko 380 hektara poljoprivrednih parcela u Topoli, u okviru kojih se nalazi oko 100 gazdinstava, biće pokriveno novim sistemom za navodnjavanje u koji će biti uloženo dva miliona dinara.

- Već godinama unazad razmatramo kako da se uzme voda sa reke Jasenice, a da se ne ugrozi njen biološki minumum, jer su domaćini nizvodno u odnosu na sela Vinča, Blaznava i Plaskovac imali bojazan da će ostati bez vode. Projektom je predviđeno između 83 i 93 litra vode u sekundi za navodnjavanje, a to je skoro duplo više nego što koristi Topola kad je najsušniji period u godini za snabdevanje cele varoši - rekao je Dragan Jovanović, predsednik SO Topola.

U Donjoj Šatornji je postavljena merna regulaciona stanica koja meri protok vode kroz korito Jasenice. Iz korita reke, njenih podzemnih tokova i šupljina, uz pomoć dubinskih bušotina, biće izvučena voda, a niko neće biti ugrožen.

- Godinama smo tražili rešenje da bi svi imali vodu, sada će se osim kaptaže u samom koritu reke Jasenice uraditi i velika crpna stanica i distributivni sistem koji će vodom iz Jasenice da napaja dve velike kaptaže na vrhu Vinče, a odatle će voda prirodnim padom da ide ka voćnjacima - objasnio je Jovanović, i dodao da je cilj da projekat funkcioniše i da se širi, a za to je neophodno osnivanje vodoprivredne zadruge.

- Taj sistem mora da se održava, plaćanje struje, popravke, zbog toga je neophodno da Udruženje preraste u vodoprivrednu zadrugu. Mora da se odredi cena po kubiku vode i zadruga mora da ima svoje zadrugare koji će odlučivati kako će se širiti i kuda će ići navodnjavanje, da budu odgovorni da se sistem ne ugasi posle prve godine - kaže Jovanović i dodaje:

"Uradićemo sve da se voda dovede do parcela, ali neće moći da se koristi neograničeno. U ovaj sistem se ulaže ogroman novac, tri faze radova koje će koštati oko 3,5 miliona evra".

On je naglasio da je opština na više od hiljadu parcela rešila imovinsko pravne odnose, stoga je ključno da se projekat širi i da se još zasada navodnjava.

- Važno je što je ministar Nedimović bio na zvaničnom otvaranju i što će radovi otpočeti. Ovo je trenutno najbolji projekat koji postoji u našoj državi i jedina smo opština koja je taj projekat isfinansirala, jer je nužna potreba - tvrdi on.

Projektom su obuhvaćene poljoprivredne parcele članova Udruženja "Jaseničke kapi", u katastarskim opštinama Vinča, Plaskovac i Blaznava.

Video: Grad unuštio Valentinino poljoprivredno imanje

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>