• 2

Na teritoriji Beograda ima oko 250.000 hektara poljoprivrednih površina, ulaganja 12 puta veća

Subvencije koje Grad Beograd daje nezavisne su od onoga što daje Ministarstvo poljoprivrede

  • 2
Vesić, poljoprivreda

Foto: Beoinfo

Poljoprivreda je važna privredna grana za Beograd i u nju mnogo ulažemo, jer verujemo da će se to vratiti kroz nova radna mesta, povećan izvoz i rast životnog standard, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i istakao da su ulaganja u poljoprivredu sada 240 miliona dinara, a da su 2012. godine bila oko 20 miliona.

Vesić je to rekao prilikom obilaska poljoprivrednog gazdinstva porodice Milivojević u mladenovačkom naselju Bataševo, koje se bavi uzgojem borovnica i jagoda i koje je protivgradnu zaštitu i plastenik kupilo sredstvima Grada Beograda.

To domaćinstvo, kaže Vesić, na najbolji način pokazuje kako će se ubuduće, između ostalog, razvijati određeni delovi Beograda. Na teritoriji grada ima oko 250.000 hektara poljoprivrednih površina od čega se trenutno obrađuje skoro 170.000 hektara, rekao je i dodao da su ulaganja u poljoprivredu od 2012. godine povećana 12 puta, odnosno da su tada bila 20-ak miliona dinara, a da su sada 240 miliona.

Naveo je da su to subvencije koje Grad Beograd daje nezavisno od onoga što daje Ministarstvo poljoprivrede, te istakao da će gradska vlast nastaviti sa time i ubuduće.

- Kako se naš budžet bude povećavao, povećavaće se i budžet za subvencije jer to na najbolji način pomaže našim poljoprivrednicima da ''stanu na noge'' i počnu ozbiljno da proizvode - rekao je Vesić.

Iako je gradski budžet morao biti smanjen za oko 20 milijardi dinara zbog epidemije korona virusa, istakao je da pomoć Grada poljoprivrednicima neće izostati ni ove godine jer "znamo koliko je sada važno pomoći poljoprivrednicima".

Kako je najavio, konkurs za pomoć poljoprivrednicima biće raspisan tokom ove nedelje.

Naveo je da Grad sa Vladom Srbije radi na tome da se beogradska veletržnica pretvori u nacionalnu veletržnicu čime će, dodaje, postati izvozni hab poljoprivrednih proizvoda jer je, kada je reč o poljoprivredi, suuština u tome da se osim pomoći poljoprivrednicima obezbedi i plasman njihove robe.

- Prema nekim podacima, Srbija baci milijarde evra u poljoprivrednim proizvodima jer ne postoji plasman za te proizvode. Kada bismo obezbedili plasman, svi ljudi bi mogli bolje da žive od poljoprivrede i zato radimo na tome da veletržnica bude nacionalna i da tu omogućimo plasman za robu poljoprivrednika - rekao je Vesić.

Vesić, poljoprivreda

Foto: Beoinfo

Naveo je da poljoprivreda nigde na svetu ne može da opstane, ako ne postoji podrška države i istakao da je zato dobro što je Srbija finansijski sve snažnija i ima bolje ekonomske odnose jer sve to utiče i na poljoprivredu, odnosno bolji život građana. Vlasnik poljoprivrednog gazdinstva Mališa Milivojević kaže da, bez pomoći Grada Beograda, uopšte ne zna da li bi se upustio u sadnju borovnica jer, kako dodaje, bez sistema protivgradne zaštite to uopšte ne treba ni počinjati.

- Rizik se isplatio već prošle godine kada je padao grad jer su zasadi borovnica očuvani kao da ga nije ni bilo. Već te, prve godine se isplatilo svo ulaganje u sistem protivgradne zaštite koji, bez pomoći Grada, sam ne bih mogao da izfinansiram - rekao je Milivojević.

Predsednik opštine Mladenovac Vladan Glišić je zahvalio Gradu i resornom sekretarijatu na, kako je rekao, velikoj podršci. Naveo je da je prošle godine od 200 miliona dinara subvencija, 50 miliona završilo kod poljoprivrednika opštine Mladenovac.

- Nadam se da će Grad i u narednom periodu pomagati našim poljopriovrednicima. Podrška opštine je tu i nadam se da ćemo u budućnosti imati prerađivačke kapacitete jer će to stvoriti još bolje uslove da se mladi odluče na ovaj korak pošto je poljoprivreda velika šansa razvoja ne samo naše opštine, već svih delova grada Beograda - dodao je Glišić.

Gradski sekretar za privredu i poljoprivedu Milinko Veličković je rekao da je poljoprivredno gazdinstvo porodice Milivojević primer dobre prakse da je Grad novac "dao u prave ruke".

- Ovo izgleda impresivno, ali od toga ne bilo ništa da Mališa, sa svojom porodicom, nije bio uporan i istrajao u tome jer tu ima dosta rada, pored novca koji je u startu vrlo važan - rekao je Veličković.

Video: Zamenili smo Sinišu Malog i Sinišu Malog: Ko je bolji ministar, a ko poljoprivrednik?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tes

    4. jun 2020 | 17:57

    Da ne bude kao sa "jovanicom"???

  • nikolas

    4. jun 2020 | 17:21

    TO JE JEDINO OPRAVDANO I PROFITABILNO ULAGANJE KOJE BI TREBALO DA SE PROSIRI NA CELU SRBIJU !!! POLJOPRIVREDNIKE TREBA POMOCI I TIME STO CE POSTOJATI ODKUPNE STANICE I BOLJI PLASMAN ROBE !!! HRANA JE SVE SKUPLJA I SKUPLJA U SVETU A POGOTOVU BIO PROIZVODI !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>